Kurt Zetterberg har en skördare och två skotare i maskinparken. Skördaren är en Eco Log 590. Skotarna är dels en 574, dels en 594, även de från Eco Log. Det är den mindre av skotarna som är försedd med vågceller.

– Jag hade gärna haft våg även på den större skotaren, men vid tiden för den investeringen var våg inte möjligt som tillval, förklarar han.

Kurt upplever att vågceller och kablar är väl skyddade.

– Systemet har varit väldigt tillförlitligt. Det är nog inte lika känsligt som att använda kranmonterad våg, säger han.

Främjar produktivitet

Enligt Kurt finns det flera fördelar med att ha våg på skotaren:

– När jag vet vikten är det lättare att få rätt mängd på varje lass. Det maximerar produktiviteten, samtidigt som maskinen skonas av att den inte lastas för tungt. På marker med sämre bärighet kan jag se vilken vikt som fungerar bra och kan enkelt lasta till den nivån i efterföljande vändor. Därtill kommer den administrativa enkelheten i att fånga volymen via sortiment och vikt, framhåller Kurt.

Zetterbergs Maskintjänst har fyra egna medarbetare, inklusive Kurt, plus en extra resurs. Maskinerna är av årgångarna 2011-2013. Skördaren körs tvåskift, medan de båda skotarna rullar enkelskift. Skotarna är åttahjulingar, skördaren en sexhjuling.

– På marker med sämre bärighet hade det förstås varit en fördel med ytterligare ett par hjul på skördaren.

Kompletterande storlekar

Kurt tycker att skotarna kompletterar varandra bra i fråga om storlek. 594:an går uteslutande på slutavverkningar. Den mindre 574:an är ett smidigare val när det gäller gallringar. Den mindre skotaren har en kran på tio meter, den större når 8,5 meter. På skördaren sitter en kraftfull kran på 11,5 meter.

– Det betyder mycket att kunna jobba effektivt över kranens hela längd, kommenterar Kurt, glad över skördarkranens väl tilltagna kapacitet.

Skotarna har hydrauliska reden som ger möjlighet att justera både bankar och stakar. Framstammens grind är breddningsbar för att matcha justeringen av bankarna.

Skördaren har pendelarmar, som gör att maskinen alltid håller sig i rätt plan.

– Det betyder mycket för förarkomforten, men gör det också enklare att utnyttja maskinens fulla kapacitet.

Eget trailersläp

Kortare maskintransporter görs till stor del med ett eget ekipage bestående av en jordbrukstraktor och maskintrailer från Randex.

– Trailern är stabil och flexibel. Lägger jag i bryggor får jag ett plant flak, så jag kan använda trailern till alla storlekar av maskiner och även få med pickupen, förutom att jag kan använda trailern till andra transporter.

För längre transporter anlitar Kurt två företag med dunderbyggen.

Flexibilitet och optimering går som röda trådar genom Kurts företagande. Han gillar att hitta nya möjligheter och är ständigt nyfiken på ny teknik. Intresset för skogen, maskinerna och uppdragens utförande är något han gärna delar med sina medarbetare.

– Det finns många parametrar att påverka och styra. Däri ligger en del av tjusningen.

Startade 1989

Kurt startade sitt företag 1989. Första skogsmaskinen var en skotare. I början kombinerade han skog med bygg, eftersom han även är snickare. Sedan 2000 jobbar han enbart med skogstjänster, förutom egna gårdens skogs- och jordbruk.

– Det är en tuff bransch. Ska man bli rik får man hitta på något annat, men bortsett från den ekonomiska pressen är det en verksamhet med många plustecken, säger Kurt, som har ett stort maskinintresse och som gillar att jobba ute i markerna.

– Att ta kaffet en tidig vårdag, se hur snön försvinner och höra de första fåglarna sjunga – det ger rofyllda avbrott i den tempofyllda vardagen. Det finns också fördelar i att man i hög utsträckning rår sig själv.

Planerar och mekar

Numera är Kurt stand-in på alla maskiner, plus att det är han som svarar för planering, reparationer och maskinservice.

– I början hade jag mer tid i maskinerna, men det splittrade dagarna och gav mer stress. Det här funkar bättre.

Det är norra halvan av Uppland som är företagets hemmaplan. Numera kör Kurt och hans kolleger uteslutande åt Mellanskog.

– Vi är ett bra gäng, som trivs att jobba tillsammans. Det är förstås en nödvändighet. I grunden handlar det om att ha bra folk och tillräckligt med jobb. För att trivas i den här branschen underlättar det att vara tävlingsinriktad.