Bakgrunden till introduktionen är att Caterpillar saknar modeller i det mindre hjulgrävmaskins-segmentet. Med ZM70 och den på sikt kommande ZM110 breddar Zeppelin sin grävmaskinsportföljen och kan erbjuda hjulgrävare även i storleksklasserna 7 till 11 ton.

ZM70 är en hjulgrävmaskin i 7 tons-klassen som drivs av en bränsleeffektiv Steg V-dieselmotor på 42 kW. Utrustningsnivån är hög med bland annat air-condition, luftdämpad och uppvärmd stol, 7-tums färgskärm, bakåtriktad kamera i färg och kodad nyckel. Ljudnivån i hytten har en decibelnivå på 71 dB. Maskinen levereras DNA-märkt och har schaktblad bak som standard. Den är förberedd för tiltrotator och har spakstyrning som tillval.

– Det finns en efterfrågan i Sverige på mindre hjulgrävmaskiner. Med de nya maskinerna blir programmet ännu mer komplett. Vi får möjligheten att sälja kompakta hjulgrävmaskiner av hög kvalitet som är till nytta för våra användare och som möter både deras och våra egna högt ställda krav, säger Fredrik Forsman produktchef för hjulgrävmaskiner, Zeppelin Sverige.

Grävmaskinerna är frukten av ett samarbete mellan Zeppelin och Wacker Neuson. Maskinerna har funnits på den europeiska marknaden i flera år.

Den allra första maskinen har nyligen anlänt till Sverige och kommer att premiärvisas vid Svenska Maskinmässan på Solvalla i början av juni.