Vartannat år tävlar hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar inom ett femtiotal olika yrken. Under Yrkes-SM tas de bästa tas ut till Yrkeslandslaget och får representera Sverige under kommande Yrkes-EM (EuroSkills) och Yrkes-VM (WorldSkills).

Efter två års uppehåll är Sveriges största tävling för yrkesskickliga tillbaka. I listan nedan finns alla tävlande i kategorierna lastbil och flyg, där den vinnande flygmekanikern får möjligheten att gå vidare till Yrkes-VM i Frankrike.

I Yrkes-SM tävlar hundratals ungdomar om vem som är bäst inom ett femtiotal yrken. 2020 ställde arrangörerna WorldSkills Sweden in tävlingen på grund av coronapandemin. TYA tog då över tävlingarna för lastbilsförare och flygmekaniker och arrangerade TYA-SM i Linköping för de tävlande ungdomarnas skull. Men TYAs projektledare Syréne Alphonse är glad att Yrkes-SM nu är tillbaka.

– Det är ett fantastiskt tillfälle för de här ungdomarna att visa vad de går för, och för vinnarna att kunna sätta på sitt cv att de är Sveriges bästa inom sin yrkeskategori. Innan pandemin lockade tävlingen tusentals besökare och jag hoppas att publiken hittar tillbaka i år.

Det stora yrkesslaget står i Växjö den 10–12 maj, där TYA stöttar de tävlande lastbilsförarna och flygmekanikerna, med Volvo Lastvagnar som sponsor. Extra spännande är det för de tävlande inom flyg där vinnaren får möjlighet åka till Frankrike och tävla i Yrkes-VM i Lyon 2024.

Här är alla tävlande:
Lastbil
Felicia Bendrot, Tommelilla, Malenagymnasiet
Marcus Ekenberg Falström, Voxnabruk, Staffangymnasiet
Elis Jakobsson, Nybro, Åkrahällskolan
Albin Lundberg, Arvidsjaur, Sandbackaskolan
Edwin Hansson, Trollhättan, Uddevallagymnasiet
Moa Lindell, Huddinge, STFG
Theo Karlsson, Bockara, Oscarsgymnasiet
Adam Thyberg, Arvika, Södra Viken

Flyg
Max Bergfors, Linköping, Anders Ljungstedts gymnasium
Martin Sverker, Linköping, Anders Ljungstedts gymnasium
Mikael Hellberg, Sollentuna, Arlandagymnasiet
Sasindu Ginigathgala, Vänersborg, Arlandagymnasiet
Sebastian Edlund, Vilhelmina, NFTC
Elias Kuttainen Stjern, Hammerdal, NFTC
David Pettersson, Ljungsbro, Nyköpings gymnasium
Henrik Flink, Kilsmo, Nyköpings gymnasium
Sebastian Hansson, Örebro, Klippans gymnasium
Fredrik Cederlöw, Båstad, Klippans gymnasium
John Jonsson, Mjölby, Ronneby gymnasium