Även om försäljningen av många typer av anläggningsmaskiner har avstannat under de senaste åren, har efterfrågan på hjulgrävare visat motsatsen – till stor del tack vare maskinens mångsidighet och mobilitet. Medvetna om detta uppsving i popularitet, så bestämde sig den respekterade finska branschtidningen Koneviesti för att jämföra modeller från sex av världens ledande globala varumärken för att se hur de skiljer sig åt.

Maskinerna som testades var i storleken 18,6 – 20,9 ton – populära maskinvikter på hjulgrävarmarknaden. I testet jämfördes Volvo CE:s 19,4 tons grävmaskin EW180D med fem andra maskiner från branschens största varumärken – vars motorer alla svarar mot samma stränga avgasreningskrav.

Det fördjupade testet pågick i drygt en vecka. Med hjälp av ett antal skickliga förare och ingenjörer, testades ett brett urval av olika specifikationer och prestandakriterier – och sedan betygsattes varje maskins kapacitet. MTT Vakola, ett företag som testar tunga maskiner, mätte dragkraften på både grus och mjukt underlag för en balanserad bedömning.

Huvudsyftet var att bedöma maskinernas användbarhet, hur bekväma de var och deras prestanda i en mängd olika arbetsuppgifter. Förarna fyllde i ett utvärderingsformulär bestående av 43 frågor, där olika funktioner värderades på en skala från 1 – 10.

Maskinernas acceleration testades från 0 – 100 meter och Volvo toppade resultattavlan med 20,4 sekunder. De övriga maskinernas resultat varierade från 20,5 till 23,7 sekunder. Volvo hade också den lägsta ljudnivån i arbetsläge med 73 dB (A) – och tog där hem en delad förstaplats totalt för bullernivån. Volvos svängkraft slutade på 1 030 kg, där de andra maskinerna varierade från 660 kg – 930 kg. Volvo vann även kategorin lyftkapacitet med 7 150 kg jämfört med sina konkurrenter, som varierade från 5 370 kg – 6 440 kg.