De helt nya maskinerna innebär en ny storleksklass för Volvo CE, med 25 % högre bränsleeffektivitet och en rad avancerade funktioner som ger 20 % högre produktivitet.

Med gräv- och lyftkrafter som normalt återfinns i 60-tonsmaskiner har dessa två grävmaskiner hög motoreffekt, vilket ger bra dragkraft och svängmoment. Tillsammans med stora skopor är EC530E och EC550E perfekt lämpade för att fylla dumprar i 30- till 40-tonsklassen, så att färre skoplaster krävs för att lasta dem, vilket ger kortare cykeltider. Den här kombinationen kan öka produktiviteten med 20 %.
Dessa är 50-tonsmaskiner med alla egenskaper hos större maskiner. En extremt styv och förstärkt undervagn har den hållbarhet och styrka som normalt förknippas med en grävmaskin i 60-tonsklassen. Detta stöds av lika stadiga undre och övre ramar. EC550E-undervagnen har en lång och bred undre ram som ger stabilitet vid arbete med tyngre laster. Undervagnen på EC530E har samma transportmått som Volvos 48-tonsgrävare EC480E.

En Volvo D13J-motor ger låga utsläpp och den kombinerade bränsleeffektiviteten möjliggörs tack vare dessa maskiners användning av det allra senaste elektrohydrauliska systemet. Denna åstadkoms genom IMVT (Independent Metering Valve Technology) som, genom intelligent elektronisk styrning, erbjuder både mer exakt manövrering och effektivitet än ett traditionellt mekaniskt kopplat hydraulsystem.
Föraren kan välja mellan flera olika funktioner beroende på aktuell arbetsuppgift och preferens. Det inkluderar prioritet för bom/svängning och bom/körning, som möjliggör att den ena funktionen kan få företräde framför den andra. Det går även att justera bomsänkningshastigheten, vilket ger optimal kontroll i arbetsuppgifter som kräver extra precision. En ny teknik som får bom och skaft att studsa mindre gör maskinen mindre stötig.

Som tillval får föraren hjälp i arbetet av Dig Assist-apparna som används via den 10-tum stora Volvo Co-Pilot-surfplattan. Dessa inkluderar 2D-, In-Field Design- och 3D-programpaketen. Lastindikeringssystemet (OBW) är en annan användbar funktion, som ger information i realtid om skopans last (för optimal fyllnad) samt registrerar flyttad materielmängd per skoplast, per skift eller per dag, vilket ger ovärderliga produktivitetsdata.

Volvo CE:s utbud av drifttidstjänster via återförsäljaren Swecon är oumbärligt för att säkerställa långvariga maskinprestanda och lönsamhet. Oljeanalys, Care Inspection och Undervagnsinspektioner bidrar till att hålla maskinerna i toppskick, medan lättlästa rapporter som baseras på CareTrack-telematiksystemet hjälper ägarna att hålla koll på produktivitet, bränsleeffektivitet och maskinens kondition.