Volvo Cars och Northvolt har valt Göteborg som platsen för bygget av en ny batterifabrik som beräknas tas i drift 2025. Fabriken kommer att skapa upp till 3 000 nya jobb och komplettera det planerade FoU-centret som de båda företagen tillkännagav i december som en del av en investering på cirka 30 miljarder kronor.

Den nya fabriken och de nära banden med Northvolt kommer att förstärka Volvo Cars elektrifieringsstrategi eftersom företaget har som mål att tillverka och sälja endast renodlade elbilar senast 2030.

Bygget av fabriken kommer att påbörjas nästa år och kommer att producera avancerade battericeller, speciellt utvecklade för att användas i nästa generations helt elektriska Volvo- och Polestar-bilar.

Fabriken kommer att ha en potentiell årlig cellproduktionskapacitet på upp till 50 gigawattimmar (GWh), vilket motsvarar batterier till närmare en halv miljon bilar om året.

Genom placering av fabriken i Torslanda, Göteborg, ges en väg direkt in i Volvo Cars största bilfabrik, tillgång till infrastruktur, en stark pipeline av förnybar energiförsörjning och relevant arbetskompetens genom närheten till både Volvo Cars och Northvolts FoU-enheter.

Sammantaget kommer den nya batterifabriken och FoU-centret att behöva en rad kompetenser, och joint venture-bolaget rekryterar därför aktivt högkvalificerade ingenjörer och teamledare för att driva projektet framåt. Storskalig rekrytering av operatörer och tekniker kommer att påbörjas i slutet av 2023.