Volkswagen-koncernens mjukvaruföretag Car.Software Organization ska ses i ett samarbete med Microsoft för utveckling av en molnbaserad Automated Driving Platform (ADP) på Microsoft Azure vilket kan skapa möjligheter för att leverera automatiserade körupplevelser fortare med hjälp av dess beräknings- och datafunktioner.

Förra året bildades Car.Software Organization som har en betydande roll i omvandlingen av Volkswagen-koncernen till en mjukvarudriven mobilitetsleverantör. Något som ska utvecklas är bland annat Advanced Driver Assistent Systems (ADAS), vilket innebär att kunna tillföra bättre passagerarsäkerhet, minska trängsel samt bidra till användarvänlig mobilitet. Vilket skapas i hög grad med datafunktioner och lärdomar från körda mil från en databas som innehåller konkret trafikinformation.

Planer att testa fordonet i år

Volkswagen och Microsoft har sedan 2018 samarbetat med Volkswagen Automotive Cloud (VW.AC) med inriktning att interagera samtliga digitala tjänster och mobilitetserbjudanden i Volkswagen-koncernens varumärken likväl modeller i framtiden. Med hjälp av Azure Edge-tjänster kan data mellan fordonen och molnet utbyta information vilket gör att fordonsuppdateringar och nya funktioner kan levereras oberoende av fordonets hårdvara.

Det första testfordonet med dessa funktioner räknas med att rulla på vägarna under 2021 medan produktionsutrullningen förväntas till 2022.

Källa: Volkswagen-koncernen