En av de arbetsmiljömässiga faktorerna som inte får glömmas utgörs av lösa föremål som nycklar, mobiltelefoner, surfplattor, verktyg, skruvar och muttrar, som läggs framme i vindrutan eller på passagerarsätet.

Hos Sortimo, som är en av Europas ledande leverantörer av professionell bilinredning, är man klar över att verksamheter har stort fokus på säkerheten och på metoder till att hålla ordning på föremål inne i lastutrymmet.

Däremot har verksamheterna ofta inte samma fokus på förarhytten och på hur det säkert och effektivt det faktiskt är möjligt att förvara allt från lösa papper till arbetstelefonen under körningen. Det berättar Sortimos VD Johan Ernst:

– Många hantverkare använder förarhytten som ett slags mobilt kontor när de har varit hos en kund. Det betyder att de ofta har både pärmar och en dator eller surfplatta med sig. Det kan snabbt bli för trångt i handskfacket, så ofta blir sakerna liggande på passagerarsätet eller framme i vindrutan.

Sortimo har utvecklat en lösning till förvaring i förarhytten, som kan monteras och avmonteras på ett ledigt passagerarsäte på under en minut. Systemet har bland annat plats för papper, vattenflaskor och en bärbar dator.

Enligt Johan Ernst är det dock ofta möjligheten till en snygg och prydlig förarhytt – snarare än de rent säkerhetsmässiga aspekterna – som gör att kunderna lockas av Sortimos mobilkontor:

– Servicebilen är i regel det första som våra kunders ser, och stök i bilen ger fel intryck av vilken kvalitet på arbetet som de kan förvänta sig. Samma sak gäller en snygg och prydlig förarhytt som sänder en signal om ordning och reda, avslutar han.