Att köra gallring i klen skog kan bli en markägares mardröm och även maskinentreprenören får svårt att få ihop ekvationerna. Krankörningen blir extrem när virket har små dimensioner och med flera sortiment.

Ibland kunde skotaren ha upp emot ett hundratal lyft för att fylla vagnen! Peter Larsson från Helsinge Skog Innovation har länge reflekterat och grunnat på problemet. Tills han kläckte idén om sortimentsgripen.

– Äntligen får vi visa upp vår produkt, säger han stolt inför närmare hundra åskådare en vacker höstdag i oktober i Föne, Hälsingland.

Strategisk utveckling

Idén kom från flerträdsaggregaten för skördare. Peter funderade runt hur man skulle kunna öka volymen i skotarkranen och började prova sig fram med spännband. Snart stod det klart att ett till par hållarmar skulle kunna lösa problemet.

– Det var i sista sekund vi skickad in ansökan om projektstöd till Skogforsk, säger Peter Larsson.

Sju procent av världens skogsprodukter kommer från Sverige. Det finns 23 miljoner hektar skog och allt som görs av olja kan i princip göras av skogsprodukter.

– Skog är Sveriges bidrag till ett mer hållbart samhälle. För miljön är det bättre att bygga trähus än betong, men vi måste ständigt utveckla och effektivisera för att få fortsätta exportera. De senaste åren har produktiviteten stått stilla men vi skulle egentligen behöva öka 2-4 procent per år om vi ska hålla oss konkurrenskraftiga, säger Pär Lärkeryd från Norra Skogsägarna.

Och Skogforsk är också medvetna om problemet. Därför har man valt att lägga 50 miljoner kronor i en strategisk satsning på att utveckla det svenska skogsbruket. Bland annat jobbar man först nu med korta snabba mål som att minska körskador, head up-displayer, bandförsedda skotare och så Sortimentsgripen med mera.

– Vi uppmuntrade till nya tekniska lösningar. Ofta förblir bra idéer bara idéer för att det fattas kapital. Nu fanns det chans att söka stöd för sådana projekt och Peter Larssons idé med sortimentsgripen var ju ett klockrent projekt, säger Jan Fryk, vd Skogforsk.

Befintlig hydraulik

Tillsammans med forskare på Skogforsk, skogsägare, brukare och innovatörer har man nu tagit fram en speciell grip som kan ta massaved och timmer i samma grepp. Peter Larsson berättar.

– Jag kom på idén och pratade med HSP Gripen om de skulle kunna tänka sig att ta fram en prototyp och de var genast med på idén.

Sen gick det fort. Från idé till den presentation vi närvarar på har det bara tagit ett år. HSP Gripen är ett litet företag i Hassela som tar fram hydraulisk griputrustning framförallt i skogsbranschen. Tomas Jonsson ser bara fördelar med att vara en liten lokal aktör när det handlar om utveckling.

– Vi kan sätta oss ned direkt och ta beslut. Vi är experter på att jobba snabbt och effektivt, när vi är små måste vi istället se till att vara först med det senaste och sortimentsgripen ville vi absolut vara med på, säger Tomas.

Alla var överens om att om gripen skulle locka entreprenörerna måste den passa den befintliga hydrauliken. Det fick inte innebära några extra ingrepp på maskinens befintliga hydraulsystem. Redan vid jul i fjol var den första prototypen igång.

Ut på marknaden

Idag har man tusen timmars testkörning där bland andra Hagos Lundström från Skogforsk har åkt med för att mäta och dokumentera körningarna. I december kommer resultaten men redan nu kan man avslöja att man minskat krankörningen med tio procent

– Vi kan inte lämna ut några siffror riktigt än, ni vet hur forskare är, de vill veta till hundra procent innan de offentliggör något… Men än så länge visar testerna väldigt positiva siffror och vi har på känn att detta kommer spara både tid, bränsleåtgång och minska stressen hos chaufförerna vilket också är av yttersta vikt, säger Björn Löfgren, Skogforsk.

Testchaufförerna har inget nämnvärt att tillägga. Det tog ett par dagar att lära sig nyttja tekniken och ingen av dem vill lämna tillbaka prototyperna.

– Metoden och körtekniken kommer att utvecklas ytterligare, men det får vi ta på sikt. Vi ska finslipa det sista och förhoppningarna är att sortimentsgripen ska finnas på marknaden under våren 2015.

Under demokörningen ser det barnsligt enkelt ut. Entreprenörerna som är på plats nickar instämmande och de flesta är överens om att det är en genial idé trots sin enkelhet. Anders Dahlstrand från Mellanskog uttalar sig:

– Det är ju egentligen en väldigt enkel lösning, när man ser den är det så självklart och man undrar hur det kommer sig att ingen kommit på detta innan? Jag tror det kommer bli en bra lösning i gallringsskog! Det tar nog ett tag att lära sig den nya tekniken och det är viktigt att skördarförare och skotarförare har bra samarbete och även att man tänker till framme vid väg men när man fått in det nya tänket kommer sortimentsgripen vara suverän.

Fakta Sortimentsgripen

Utvecklad av: Peter Larsson Helsinge Skog Innovation

Tillverkare: HSP Gripen, Hassela

Samarbete med: Skogforsk och flertalet skogsbolag.

Produkt: Skotargrip med extra hållarmar för att kunna plocka två olika sortiment i ett och samma grepp.

Målsättning: Minska krankörning, minska bränsleåtgången, minska stress, öka produktivitet och lönsamhet.

Marknad: Planerat att finnas ute på marknaden våren 2015.