Lena Berggren och Tobias Boy är mor och son. Tillsammans driver de företaget Dynatex AB. Företaget har sitt i Eskilstuna och verkar i Stockholmsområdet och övriga Mälardalen. Uppdragen har stor bredd och kan handla om allt från rörgravssprängning till industrigrunder och genomskärningar vid vägbyggen. Vanligen handlar det om uppdrag ovan mark.

Lång erfarenhet

Företaget är ungt, det startade 2014, men representerar trots det mångårig erfarenhet av anläggningsentreprenader och högkvalitativ losshållning av berg. Tobias har utbildning som både sprängarbas och sprängarbetsledare och har redan samlat på sig mer än tio års erfarenhet av yrket. Lena är utbildad till sprängarbas. Hon lägger merparten av sin tid på borrning och sprängning, men sköter även företagets administration.

Expanderar

Det egna företaget har hade en smygande start med en tydlig ambition att successivt bygga upp resurserna och att expandera.

– Vi började med att hyra ut oss själva. Första uppdraget var att hjälpa Veor Åhlander på Drive Demolering Riv Entreprenad AB med ett uppdrag åt Aarsleff A/S vid utbyggnaden av Värtahamnen i Stockholm. Det uppdraget passade oss utmärkt i både typ och omfattning, konstaterar Lena.

Första egna borrvagnen blev en Commando 120. I år har den fått sällskap av en borrvagn av större format – Atlas Copco D7. Förra året anställdes en person. Samtidigt investerade företaget i en 27-tons bandgrävare, som sedan dess har ersatts av 33-tonnaren Case CX 290. Grävmaskinen används flitigt till allt från avschaktning, täckning av salvorna, efterföljande berghantering, skutknackning och anläggning av vägar på området. Idag är det fyra personer i företaget.

För den mindre borrvagnen har Lena och Tobias gjort ett lastväxlarflak, som även rymmer en omgång sprängmattor. Det gör det enkelt att snabbt förflytta sig och komma igång på ny plats.

Utmaning att rekrytera

Att rekrytera nya medarbetare är en utmaning. Erfarna sprängare växer knappast på träd, så det handlar snarare om att hitta rätt människor och att lära upp dem från grunden.

– Det är ett tungt jobb i krävande miljö. Sand och dynamitkartonger väger ju en del och det kan vara både dammigt och lerigt vid borrvagnen. Samtidigt är det ett jobb där det händer saker och där man ser ett tydligt resultat, säger Lena, som tycker att jobbet har många plussidor.

Lena har verkat i den mansdominerade entreprenadbranschen sedan 1990-talet. I sin profession som sprängare är antalet kvinnliga kollegor lätträknade, men de finns.

– Visst finns det fördomar, men det har blivit bättre, tycker Lena, som tycker att hon generellt blir väldigt väl bemött.

– Det är kul att komma ut till olika arbetsplatser, små som stora. Man träffar många olika människor och kliver in i ett lagarbete, om än tillfälligt.

Inget är ”bara”

Lena och Tobias berättar att i sprängning är det inget som är ”bara”. Alla inblandade måste vara observanta i alla delar. Det gäller även grävmaskinisten som lägger ut sprängmattor, annars finns risken för att trådarna dras isär, vilket ökar risken för det blir sprängmedel kvar i berget. Riskerna för olyckor måste effektivt bekämpas, i alla faser.

Tobias och Lena värdesätter att få jobba med både planering, borrning och sprängning.

– Erfarenheten från det ena tar man med sig i det andra. Det bygger värdefull kunskap. Och kunskap är färskvara, resonerar Tobias.

Under tre år jobbade Tobias tillsammans med sprängaren Bo Johansson, som förra året gick bort i alldeles för unga år.

– Bo var tveklöst en av landets duktigaste sprängare. Det var otroligt värdefullt att få del av hans 30-åriga erfarenhet, framhåller Tobias tacksamt.

Speciell känsla

Trots många år som sprängare fascineras Tobias fortfarande av att det är möjligt att med en enda salva förflytta enorma mängder berg och att använda de enorma krafterna till att nå önskat resultat i både losshållning och förflyttning.

– Det är en speciell känsla att skjuta loss alltifrån ett till kanske 6 000 ton i en salva och uppleva att allt går lugnt framåt. Återkopplingen blir omedelbar. När allt gått som planerat får man en känsla av tillfredsställelse och belöning. Det blir också en bekräftelse på att man tänkte rätt från början.

Säkerheten främst

Det viktigaste vid en sprängning, säger Tobias och Lena, är att ingen kommer till skada – i allt från avschaktning till att berget är borta. En annan utmaning är att klara gränsvärdena för vibrationer. Likaså att samsas med alla andra på arbetsplatsen.

– Många på ett bygge jobbar under stark tidspress. Det måste vi sätta oss över och låta arbetet ta den tid som krävs. Vi vår inte chansa och ta genvägar för att spara tid, utan måste jobba metodiskt och produktivt, utan kompromisser. Det är en förutsättning för att minimera riskerna.

– Samtidigt måste vi få alla andra på platsen att förstå vikten av säkerhet. En del tycker kanske att ”det brukar ju gå bra”, men alla måste respektera säkerhetsföreskrifterna – varje gång. Det finns ju alltid en risk för att något går fel. För varje salva som går bra kommer man ju närmare den som inte gör det, säger Tobias.

Måste bli trygg

Lena och Tobias understryker betydelsen av fokus, att veta vad man gör och att lita på sig själv.

– Det är många frågor som kan snurra i huvudet innan salvan skjuts. Har jag borrat rätt, laddat rätt, proppat rätt och täckt rätt? Är alla människor borta från området? Det tar förstås tid att bli trygg mitt i allt detta, men gör man det är det ett toppenjobb, konstaterar de.