– Jag tycker det går jättebra att ploga med traktor. Vi kör bara små byvägar och den är smidig att ta sig runt med i alla korsningar. Det går alldeles för sakta för att klara av att köra stora vägar men här i byarna är den perfekt och man har riktigt god uppsikt överallt, säger Therése.

Kontraster

Hon gör sin fjärde vinter med snöjour och tycker att det är ett skönt avbrott i vardagen där man annars hittar henne i mjökstallet bakom några korumpor full färd med mjölkningen. Therése är född och uppväxt på ett lantbruk i Hälsingland, hennes mamma och pappa lever på mjölkdjur och fåruppfödning men bonderiet var inget för henne.

– Visst tyckte jag om djuren och man fick så lov att hjälpa till ibland men nej, jag var inte det minsta intresserad. Dels satt man väldigt fast och sen var jag nog lite fin i kanten kanske, säger hon och skrattar.

Barndomsminnena är ändock ljusa då livet med djur och natur inpå knuten skapar viss frihet under ansvar. På gymnasiet valde hon att läsa Samhälle med IT-inriktning och hamnde sen i Stockholm och arbetade med data-support.

Maskiner och traktorer var inget för henne. Hon träffade kärleken, flyttade till Gotland och fortsatte inom kontorsbranschen. Man kan inte riktigt tro att det är samma kvinna när man nu ser henne högt upp i en traktor med ett gigantiskt plogblad framför som plogar snö som hon aldrig gjort annat.

Till Norrland

Radion spelar i bakgrunden och hon har fullt fokus på vägen framför sig men även på sidorna och bakåt!

– Det svåraste är när det driver. På vissa sträckor finns inga plogkäppar och när det bara är täkter (ängar) runt omkring vägen blir det bara vitt, vitt vitt allting och då kan det bli lite väl spännande ibland!

Det var när Isabelle föddes som Therése och sambon Ola började fundera på att hitta på något annat. De beslöt sig för att flytta upp till Norrland, hem till Therése barndoms vyer. Ola tog jobb på gården men trivdes inte så Therése axlade hans roll i sina föräldrars företag och det visade sig att hon trivdes rätt bra där bland kossor, maskiner, stallar och får.

Nu har det gått fyra år sen flytten och än har hon inga planer på att sluta. Lite fin i kanten är hon dock än och visar sina glittermålade naglar och skrattar. Och traktor kör hon gärna numer.

Plogjouren får ofta skäll från allmänheten. Alltid är det någon väg som inte hunnits med, eller som kanske redan drivit igen trots idoga försök att hålla den öppen. Therése har dock klarat sig från gnäll.

– Vi blir utringda av vägföreningen när de anser att det behöver plogas. Sen tror jag att folk här ute i glesbygden är mer tacksamma för det man åstadkommer. Vi försöker först och främst se till att skolbussen tar sig fram på morgonen, säger Therése.

Rustad för snö

De är tre till fyra chaufförer som turas om att ta plogrundan och från början var det bara en slump som gjorde att familjen Thorén tog hand om plogsvängen. Man hade köpt en ny, större och starkare traktor på sommaren som skulle klara av att dra balpressen och användas i annat i jordbruket då vägföreningen ringde och frågade om man kunde tänka sig att ploga snö i byn till vintern.

Therése pappa Jan som äger och driver jordbruket såg genast en god möjlighet att kunna använda den nya traktorn året runt. Man investerade i en frontlyft, vikplog och sidovinge och sen var det bara att tuta och köra.

– Det blev verkligen lyckat, det är ju annars en dyr investering att köpa ny traktor som sen ska stå större delen av året men nu får vi verkligen användning av den.

Denna vinter har varit ovanligt mild och snöfri men nu börjar snön äntligen lägga sig. När det snöar eller driver som värst kör de konstant hela tiden för att folk ska kunna ta sig fram i bygden.

– Jag gillar att ploga snö. Det är skönt att sitta här ensam i traktorn, lyssna på lite radio, fundera, se ut på naturen och så vet man ju att människor blir glada av vårt arbete!

 

Fakta