I den ordinarie kontrollbesiktningen kontrolleras inte dessa systems kondition och eventuella brister fullt ut. Det kan få allvarliga konsekvenser om bilens trafiksäkerhetssystem plötsligt slås ut.

– Idag finns det mycket elektronik i våra bilar som bidrar till ökad trafiksäkerhet. ABS-bromsar, antisladd, däcktrycksövervakning och andra elektroniska varningssystem för att nämna några exempel, men de måste kontrolleras bättre. Det kommer nu Motormännen och Besikta tillsammans verka för att så sker inom det snaraste, säger Fredrik Daveby VD på Motormännen, se bilden.

Besiktas ordinarie kontrollbesiktning Säker Standard (för personbilar) kontrollerar redan nu mer än vad lagen säger. I den sker förutom en sedvanlig kontrollbesiktning även extra kontroller av ABS bromsar och krockskydd, samt att bra att veta om fordonet ges till besiktningskunderna. Dessa utökade kontroller kostar inte något extra och rapporteras inte till transportstyrelsen och påverkar heller inte besiktningsresultatet, utan är enbart för kundernas egen information om sitt fordon.

– Att inleda ett samarbete med en framstående aktör inom trafiksäkerhet är ett viktigt led i vårt arbete för en ökad trafiksäkerhet och i förlängningen att utveckla relevanta koncept och erbjudanden för våra kunder, säger Nicklas Margård, VD på Besikta Bilprovning.