– Det lönar sig att jämföra priser och villkor. Gör det på nätet och ha gott om tid på dig. Det finns många uthyrare att välja mellan och det är en hel del detaljer att ta ställning till, säger Karl von Schoultz, reseexpert på Motormännen.

Boka och betala i förväg för att få bästa pris. Välj gärna något av de stora märkesföretagen. Priset kan bli något högre, men du får fördelen av att ha en enda avtalspart. Märkesföretagen har kundtjänst och telefonservice här i Sverige.

Billigast är att boka hos en hyrbilsförmedlare. De erbjuder bilar från flera olika hyrbilsbolag. Nackdelen är att man får två avtal. Dels med förmedlaren, dels med bolaget som lämnar ut bilen. Blir det trassel kan parterna skylla på varandra. Hyrbilsförmedlarnas telefonservice är sällan bra och heller inte på svenska

–”Totalpris” eller ”garanterat pris” inkluderar inte allt. En rad frivilliga tillval dyker upp först när du hämtar ut bilen. Ta reda på vilka och priset för dem innan du bokar. Det hör inte det lättaste. Sådan information smygs ofta undan, i de finstilta villkoren.

Försäkring ingår i bilhyran. Men om bilen skulle skadas, hur hög är självrisken?

– Långt högre än på egna bilen här hemma, svarar Karl von Schoultz. Självrisker på 20 000 kr är inte ovanliga. Skador upp till det beloppet får man således betala ur egen plånbok.

När bilen hämtas ut ska den granskas noga. Finns tidigare skador ska de vara noterade i avtalet. Då slipper du att få betala för gamla skador vid återlämnandet.

– Påtala minsta repa. Dokumentera dem gärna i din smartphone. Gör det innan du kör iväg, säger Karl von Schoultz.