Ofta finns det ett stort inslag av tillfälligheter bakom olika företags framväxt. Trailerimport i halländska Steningen är ett tydligt exempel. När Per Lindqvist, som hade erfarenhet av att importera bilar, letade efter hästtransport till familjens verksamhet var han inte rädd för att leta utanför landets gränser. Det blev startskottet för en verksamhet som sedan dess vuxit betydligt i omfattning.

– Det är alltid lika kul att hjälpa kunderna till rätt lösningar. Oavsett det handlar om företagare eller privatpersoner är det människor som brinner för sina verksamheter. Det gör att vi har väldigt trevliga kunder, där var och en har sin egen historia – precis som vi, säger Per, som äger och driver företaget tillsammans med sambon Malin Bruhn.

Hög tillgänglighet

Målet är att hitta den bästa lösningen för varje kunds behov, oberoende av geografisk placering i landet. En annan käpphäst för Trailerimport är att finnas för kunden även efter leveransen, med hög tillgänglighet i både service och reservdelar.

– För kunden är släpet ofta ett centralt verktyg i den dagliga verksamheten. Därför är det viktigt för oss att snabbt hjälpa till med reservdelar från vårt eget lager. Här finns gott om delar även till släp som såldes på 1980-talet, försäkrar Per.

Trailerimport säljer både direkt till kund och via återförsäljare. Företaget har expanderat kraftig och har i dagsläget över 20 återförsäljare. Men det finns plats för fler.

– Nu söker vi professionella partners runt om i landet, särskilt i Skåne, Stockholmsregionen och norra Sverige, från Gävle och norrut, berättar Per.

Även i återförsäljarledet värdesätter Per och Malin ett stort mått av tillgänglighet och service.

– Vi ser helst att våra släp finns på anläggningar som har öppet fem till sex dagar per vecka och som drivs av att leverera det där lilla extra i både lösning och service.

Ledande tillverkare

Ifor Williams är Europas ledande tillverkare av personbilssläp med maxvikter upp till 3 500 kg. Det breda utbudet omfattar hela 1 100 grundmodeller. Bland dessa finns en mängd lösningar för att transportera hjul eller larvburna maskiner, saxliftar, byggvaror, väderkänsligt gods, grus, hästar, boskap med mera.

– Det ger oss alla möjligheter att plocka fram den bästa lösningen, grundat på våra egna kunskaper och erfarenheter tillsammans med nyfikenhet och frågvishet om kundens behov. Kunden kan ha en väldigt klar bild av vad som önskas, men vi nöjer oss inte med det. Samtalet med kund leder ofta till att vi föreslår en annan lösning, där släpet kan vara större, mindre eller av annat slag än kunden först tänkt sig.

Värdefullt med BE-behörighet

Vilka trailerlösningar som är tillgängliga för en kund avgörs till stor del av användarens körkortsbehörighet och bilens högst tillåtna släpvagnsvikt. Här skiljer det sig ofta en hel del mellan privatpersoner och entreprenörer. Bland de sistnämnda är det vanligare med BE-behörighet och större bilar.

– Ofta är det en mycket god investering att skaffa behörighet för tungt släp. Det är inte så knepigt. Kunskapen om att köra bil och släp finns ju som regel redan, så det handlar mest om att ge sig i kast med teorin. Det brukar räcka långt med någon dags pluggande framför datorn och ett par körlektioner.

Fallgropar att undvika

Som i så många andra sammanhang finns det fallgropar att undvika. Per nämner några av dem:

– Se upp för flashiga broschyrer och pimpade släp. Välj istället utifrån funktion och konstruktion. Det är också viktigt att välja en leverantör som ärligt bidrar till den bästa lösningen, annars kan fastna i sin egen eller någon annans uppfattning.

Ett säljargument som ofta framförs är att leverantören ”bygger släpet precis så som du vill ha det”.

– Även då finns det anledning till att vara skeptisk, för det man får kan till stora delar vara en prototyp – oprövad och full av överraskningar.

En annan fallgrop är att köpa grisen i säcken, för det finns gott om varumärken som i grunden inte är egna fabrikat.

– Vi vill hitta rätt lösning utifrån kundens behov och bygga en relation som håller över tid. Därför känns det tryggt att representera en tillverkare med egen produktutveckling och höga kvalitetskrav. Det ger även ett högt andrahandsvärde, vilket är en stor fördel den dag som behovet förändras, tillägger Per.