Täktens dag arrangerades den 20 augusti. Värmlandsschakt bjöd då in kunder, medlemmar, medarbetare, maskin- och fordonsleverantörer och övriga intresserade till täkten i Hynboholm, som ägs och drivs av dotterbolaget Grusbolaget i Karlstad AB.

Den goda uppslutningen från maskinfirmor, plus att medlemmar ställde upp med maskiner och fordon, gjorde arrangemanget till en regional branschmässa. Täktens dag brukar locka ungefär 400 personer och det var på den nivå som besökstalet låg även denna gång.

– Det här gör vi för att visa vilka vi är och vad vi kan erbjuda dem som behöver våra tjänster och produkter. Samtidigt är det ett sätt att marknadsföra branschen som sådan, säger Värmlandsschakts vd Jonas Strömberg.

Tiotal utställare

Arrangemanget visar att täkten i Hynboholm fungerar som arena för en mässaktivitet, med gott om plats för både parkering, maskiner, fordon och montrar. Ett tiotal utställare, förutom medlemmar, fanns på plats. Av dessa var det Maskin Väst som svarade för den enskilt största representationen, med ett stort antal JCB. Andra fabrikat hos Maskin Väst var Huddig, Terex, CaseIH, Bigab, Palmse, Chieftain, Holms och Drivex.

– Intresset för JCB Hydradig är väldigt stort. Vi har levererat vår första, men det lär blir många fler när nästa års säsong drar igång. Det helt nya konceptet ger en hjulgrävare som är väldigt smidig, lättmanövrerad, snabb, stabil och inte minst servicevänlig, berättar Anders Johnsen på Maskin Väst i Karlstad.

Björn i egen maskin

I Swecons monter återfanns entreprenören Björn Johansson från Sunnemo, Hagfors. Björn har jobbat som grävmaskinist sedan 2001. Sex år senare kompletterade han anställningen med en enskild firma, men nu har han tagit steget fullt ut genom egna bolaget Sunnemo Entreprenad AB. Maskinellt har han rustat sig med en ny hjulgrävare i form av en Volvo EW160E.

– Jag har kört en 160-grävare tidigare och tycker att den har bra storlek för mina jobb, berättar Björn, som har ett bra samarbete med sin tidigare arbetsgivare.

Björns maskin är välutrustad i alla bemärkelser, med bland annat maskinstyrning, hjulstyrning på rullar, kamera baktill och på sidan och snygga, effektiva ljusramper. Maskinen är klarlackad för att ge ett snyggt intryck och vara lättare att hålla ren. På hjulsidan valde Björn 650/45-22,5 singelhjul.

– Hjulen fungerar väldigt bra i terräng, ger god bärighet och har en utformning som gör dem snälla mot underlaget, berättar Björn.

Till grävmaskinen har han en kärra med rejäl frigångshöjd och hydraulisk schaktläm.

120 medlemmar

Värmlandsschakt bildades 1959. Den ekonomiska föreningen har idag cirka 120 medlemmar, omsatte drygt 470 miljoner kronor 2015 och har, tillsammans med medlemmarna, omkring 450 medarbetare.

Sett till medlemmarnas och företagets egna resurser domineras maskinparken av grävmaskiner, därtill kommer lastbilar, hjullastare, dumprar, bandschaktare, kross- och sorteringsverk med mera.

Täkten i Hynboholm är Värmlandsschakts största, med en produktion på cirka 200 000 ton per år – både bergmaterial och naturgrus. Det är nu 30 år sedan täkten öppnades.

– Vår anläggning här i Hynboholm är av central betydelse för vår verksamhet. Tillgången till material är strategiskt viktig för våra affärer. Tillsammans med våra medlemmars anläggningar har vi tillgång till ett 20-tal täkter, varav sex egna, förklarar Jonas Strömberg, helnöjd med årets upplaga av Täktens dag.