Load Up North är den största branschmässan norr om Stockholm för alla som jobbar inom områdena entreprenadmaskiner, transport, rekrytering, väg och anläggning samt jord och skog.

I år blir det även en särskilt stor satsning på utbildning och rekrytering. Arrangörerna har samlat företrädare för arbetsgivare, utbildare och branscher under samma tak. Det blir sex samarbetspartners som är med och gemensamt satsar för att visa upp sig och sina branschers utbildningar och behov av arbetskraft under Load up North i Boden den 31 augusti  till och med den 2 september.

Klara samarbetspartners är Skoglig Samverkan i Norrbotten, BDX , Swecon anläggningsmaskiner, Kalix Naturbruksgymnasium och branschorganisation ME Maskinentreprenörerna.

Ifjol, då mässan hölls i Fällfors norr om Skellefteå deltog över 550 elever i en rekryteringssatsning mot anläggnings- och skogsmaskinsförare som hade rubriken ”Utbildningar som ger jobb”.

– Den blev så lyckad att vi i år tar ett steg ytterligare, säger Bo Sandström

Den som är projektledare och håller i denna satsning för Nolia AB:s räkning är Ulf Sandström, som har stor erfarenhet av liknande projekt. Han säger att man i år räknar med att nå en bra bit över 1 000 personer. De kommer att gå en kunskapsslinga för att lära sig mer om de olika branscherna, delta i tävlingar och provköra både simulator i tältet och riktiga maskiner på demofältet.

Under mässans torsdag och fredag ligger fokus på elever och arbetssökande och lördagen blir den stora dagen för allmänheten att gå kunskapsslingan.

– Förutom att vi gratis kommer att bjuda in och bussa hit 700-800 elever från årskurs nio, yrkesinriktade gymnasieskolor , högskola och universitet, räknar vi med att det kommer flera hundra personer via Arbetsförmedlingen och olika utbildare, som vill visa upp vad branscherna kan erbjudar, säger Ulf Sandström

– Rekrytering är en jättestor fråga för oss, säger Anita Öhrlund, regionchef för ME Nord.

Hon berättar att de även deltog förra året och tycker att det är bra att satsningen nu breddats med fler aktörer.

– Ju fler man är desto större genomslag får man. Det här är en aktiv framtidsbransch som är teknikintensiv, arbetet är utvecklande och företagen söker intresserade medarbetare, säger Anita Öhrlund.

Swecon Anläggningsmaskiner AB är återförsäljare av Volvos anläggningsmaskiner i Sverige, Estland, Lettland, Litauen samt delar av Tyskland. De deltar i satsningen på Load Up North för att hitta servicetekniker.