STIHL TIMBERSPORTS® är en internationell tävlingsserie inom atletisk trädfällning som kräver styrka, teknik och mod. Sporten har sitt ursprung i Kanada, USA och Nya Zeeland. I dag har sporten utvecklats till professionella tävlingar på hög idrottslig nivå inför en entusiastisk publik. I Sverige är sporten på frammarsch och globalt lockar TIMBERSPORTS® över 20 miljoner fans. TIMBERSPORTS® består av sex grenar; tre med yxa, två med motorsåg och en med såg.

Under lördagens European Nations Cup den 7 augusti tävlade sexton atleter från nio nationer om äran i en individuell rookie-tävling och därefter möttes lika många PRO-atleter från lika många länder. I årets tävling introducerades ett nytt spännande inslag till det traditionella Nations-formatet – ett nytt lagformat där en kombination av nationernas ranking från rookie- samt PRO-tävlingarna generar en vinnande nation i slutet av dagen.

Polens Szymon Groenwald dominerade rookie-tävlingen, vann tre av de fyra disciplinerna och tog nytt rookie-världsrekord i Single Buck med häpnadsväckande 12,28 sekunder. Representerade Sverige gjorde Edvin Karlsson och Adam Bjöns som slutade på plats åtta respektive fjorton.

När rookie-tävlingen var klar och det var dags för PRO-atleterna låg Sverige på sjätte plats. Ledde gjorde då Polen följt av Schweiz och Italien.

Även under PRO-tävlingen slogs flera rekord, bland annat satte polske Michal Dubicki nytt europeiskt rekord i Underhand Chop med tiden 14,19 sekunder.

Svenske Emil Hansson, som i år börjat tävla i PRO-klassen, slutade på trettonde plats efter ett personbästa i grenen Standing Block Chop men diskvalificerades också i grenen Stock Saw. Sveriges andra PRO-atlet Ferry Svan var en av de åtta atleterna med högst poäng efter fyra grenar och som därför gick vidare till nästa runda i tävlingen. Ferry var näst snabbast i den öronbedövande grenen Hot Saw och slutade till sist på femte plats.

Dubbelvinsten – i rookie- och PRO-klassen – gav Polen den totala European Nations Cup-titeln. Trots flera rekord räckte det inte hela vägen till en pallplats för Sverige som slutade på en sjundeplats.

Resultat European Nations Cup

  1. Polen
  2. Tyskland
  3. Frankrike
  4. Schweiz
  5. Italien
  6. Österrike
  7. Sverige
  8. Belgien
  9. Nederländerna

Båda tävlingarna finns att se på STIHL TIMBERSPORTS® officiella Youtube-kanal