Det var i mycket tuff konkurrens som Pontus Eriksson tog hem totalsegern i Caterpillar Operator Challenge. Flera av de 19 finalisterna i den förra upplagan av världsfinalen i Operator Challenge deltog i Europafinalen, som avgjordes 4–6 oktober i Caterpillars Demo and learning center i Malaga. Pontus får nu representera Sverige i den prestigefyllda världsfinalen i Las Vegas vid mässan Conexpo i mars 2023.

Caterpillar Operator Challenge brukar kallas världens största förartävling inom bygg- och anläggningssektorn. Den anordnas i ett stort antal länder med tusentals deltagare. De bästa förarna gallras ut och tävlar mot varandra i den stora världsfinalen vid Conexpo i Las Vegas 14–18 mars 2023.

Syftet med Operator Challenge är att uppmärksamma att det finns så många kompetenta maskinförare över världen. Via gemensamma moment testas förarnas skicklighet, precision, snabbhet, nyttjande av teknologier, beslutsförmåga och säkerhetsmedvetande.

Europafinalen i Malaga bestod av fyra deltävlingar:
1. Att med en bandgrävmaskin använda maskinens 2D-grävsystem och schakta av toppen på en sandvall till en viss nivå på snabbaste tid.
2. Att med hjullastaren Cat 982XE använda maskinens vågsystem för att så effektivt och snabbt som möjligt lasta bergkross på en dumper och nå en förutbestämd vikt.
3. Att med materialhanteraren Cat MH3022 och en sorteringsgrip ta sig fram till en container för att lyfta ur bildäck, hänga upp dessa på en ställning och sedan lyfta ned dem tillbaka i containern.
4. Att med traktorgrävaren Cat 432 putta tennisbollar med frontskopan och sedan med hjälp av det bakre grävaggregatet fiska upp en kätting med ett don och trä in detta i en stålkonstruktion. Den manövreras sedan i en bana utan att nudda vissa objekt och sätts sedan försiktigt ned vid ursprungspositionen på en metallplatta i en sandbädd.