För tolv år valde Johan Aronsson att bli egen företagare. Det gjorde han i sällskap av en Kobelco 135, som han övertog från sin tidigare arbetsgivare. När bandgrävaren nyligen såldes blev det den första maskinen som lämnade företaget.

– Tar man hand om maskinerna är det lättare att expandera utan att kapitalkostnaderna rusar iväg. Dessutom höjer det känslan hos alla – både medarbetare och uppdragsgivare – när det är ordning på grejerna, resonerar Johan Aronsson.

Stor bredd

Från start var företaget specialiserat på linje- och kabelarbeten. Det är en viktig nisch än idag, men det har blivit många uppdrag även inom fiber och anläggningsarbeten, däribland husgrunder, VA-projekt och asfaltsjustering.

– Tveklöst är det så att fiberjobben har gett oss möjligheter att växa. De ger även nya maskinförare möjlighet att få den erfarenhet som krävs för elkabelgrävning, fortsätter Johan Aronsson, vars företag nu sysselsätter 17 personer.

När fiberjobben så småningom minskar i omfattning planerar företaget att öka andelen anläggningsentreprenader ytterligare.

Maskinintresse

Driven av ett maskinintresse skaffade sig Johan Aronsson grävutbildning på Uddevalla Gymnasieskola. Efter gymnasieåren fick han anställning i samma företag som han tidigare gjort praktik i. Vid övergången till eget företag fick han möjlighet att köpa loss maskinen som han kört som anställd.

– Praktiken och mina sju år som anställd var en väldigt lärorik tid, summerar han.

Johan Aronsson fortsatte med linje- och kabelarbeten. Två år efter start kompletterade han maskinparken med en begagnad linjeutrustad Huddig 1160, som alltjämt är i tjänst. Efter några år blev det ytterligare en larvburen maskin, även den en Kobelco.

Medvetet val

För fyra år sedan ombildades verksamheten från enskild firma till aktiebolag. Samma år anställdes ytterligare maskinförare. Utbyggnaden av fiber gav värdefulla möjligheter att utöka verksamheten.

– När vi först började med fiberjobben var det många lycksökare i branschen. Sedan dess har det skett en sanering, i takt med att uppdragsgivarna har tröttnat och skärpt kraven.

Vid bolagsbildningen beslutade Johan Aronsson att i möjligaste mån koncentrera sig på endast ett fabrikat av grävmaskiner. Valet stod främst mellan Cat, Volvo och Hitachi. Det blev det förstnämnda som segrade.

– Jag skulle köpa en tvåtons larvburen grävmaskin för att ha till bland annat kabelfel. Trots att det var ett mindre maskinköp i både storlek och pengar möttes jag av ett stort engagemang från säljarens sida. Det skapade förtroende.

Sedan dess har det blivit hela nio Cat-maskiner, varav flera utan att först provköra dem.

– Vi är väldigt nöjda med maskinerna och eftermarknaden, likaså tillverkarens uppkopplade tjänster i Cats VisionLink. Systemet för maskinövervakning gör det enkelt att följa drifttid, position, bränsleförbrukning, tomgångstid med mera. Vi får också ut felkoder och får koll på vilken service som ska göras och när.

– Ta en sådan sak som tomgångstid, som ger kostnader i både bränsle, värdeminskning och service. Det kan snabbt bli mycket pengar på en dag och ännu mycket mer på ett år. Sådant diskuterar vi på våra möten och glädjande nog finns det ett stort intresse från alla att dra sina strån till stacken.

Först med generationsskifte

JA Entreprenad var först i landet med nya generationens Cat 323 – en bandgrävare på 25–26 ton. Sedan tidigare hade företaget en 323F, så det har getts goda möjligheter att jämföra.

– Vi är helnöjda med den nya maskinen. Det inbyggda vågsystemet ger koll på massorna direkt vid lastning. Maskinens autopilot imponerar i smidighet och funktion, likaså dess 3D-system, som är integrerat redan på fabrik och som fungerar utmärkt tillsammans med Cats tiltrotator och skopor.

När Johan Aronsson jämför den nya generationens Cat 323 med föregångaren lovordar han bland annat maskinens förarkomfort, siktförhållanden, grävegenskaper och bränsleeffektivitet.

– I bränsleåtgång skiljer det cirka tre liter per timme i motsvarande typ av arbete, berättar han.

Nytillskottet har även pimpats en del, till maskinföraren Peter Karlssons stora belåtenhet. Exempelvis har maskinen uppgraderats med ett grövre avgasrör och extrautrustats med Vision X LED-belysning från Rindab.

Främst i Västsverige

Hemmaplan för JA Entreprenad är Västsverige, men företaget har även en del mer långväga uppdrag. I Idre deltar företaget i anläggningen av ett stugområde. Företaget har även uppdrag i Årsunda utanför Sandviken.

– Idealet är att jobben är inom 20 mils radie från Mellerud. Då är det rimligt för medarbetarna att bege sig hem om något oförutsett inträffar.

Johan Aronsson är mån om att få väl fungerande arbetsgrupper.

– Vi är alla olika i både egenskaper, förutsättningar, erfarenheter och kompetenser. Det räcker inte att gruppen vet hur jobbet ska utföras, utan den måste också fungera socialt – både inom gruppen och mot uppdragsgivare. Med rätt sammansättning får vi även en överföring av kunskaper och erfarenheter, framhåller han.

Omfattande maskinpark

I maskinparken är det grävmaskinerna som dominerar. Företagets sju bandgrävare och tre hjulgrävare har en spridning mellan 2 och 27 ton. Därtill kommer två linjeutrustade grävlastare, två mindre hjullastare och fyra traktorer, varav två med lastväxlarkärror för maskintransporter. Traktorerna används även till snöröjning.

Närmast i tur står att investera i ytterligare en linjeutrustad grävlastare. På en mer långsiktig önskelista står en egen etablering i Mellerud, så att kontor och verkstad kan sammanföras. Idag är verkstaden hemma hos Johan Aronsson, medan kontoret hyrs i Mellerud.

– Den egna verkstaden är en viktig resurs och vi har knutit till oss Anders Berg, som är en erkänt duktig mekaniker.

Till avdelningen framtidsplaner hör även funderingar på att bredda verksamheten till att även omfatta skogs- och markvård.

– Jag är medveten om den pressade prisbilden i skogsmaskinsentreprenader, men skogen har alltid varit ett stort intresse för mig, säger Johan Aronsson.