Denna sommar har inte Sverige varit bortskämt med fint väder, men sin vana trogen bjöd mässhelgen i Ljusdal på solsken. Mässan höll öppet fredag och lördag den 14 och 15 augusti. Det var 130 utställande företag som bokat monterplats i år, vilket var sju fler än senast. Exempel på nya utställare var Grönlunds Yrkesutbildningar, Ekobränsle, Forest Queen och Finska Killar för att nämna några.

Åkeri & Transport fick en pratstund med mässgeneralerna Henrik Bruveris och Stefan Färlin och frågade dem hur det har känts inför årets upplaga av Mittia Skogstransport.

– Som många känner till så lämnade grundaren och tidigare mässgeneralen Per-Arne Weglin oss plötsligt i december efter en kort tids sjukdom, vilket så klart var en chock för oss, berättar Bruveris.

Per-Arne var den som byggde upp mässan med sitt sätt att vara och sitt breda kontaktnät som han byggt upp genom sitt yrkesliv. I samband hans bortgång kände styrelsen för Mittia att de behövde förstärka företaget och värvade Stefan Färlin. Stefan har tidigare arbetat med arbetslivsutveckling i kommunen.

Vi pratar lite om vad de har för mål med mässan och duon från mässledningen berättar att de inte jobbar mot att göra Mittia Skogstransport till Sveriges största mässa med flest besökare och flest utställare, utan det är kvalité som är viktigast.

– Det har varit en utmaning för oss att ta över efter Per-Arne, men det är ett otroligt starkt koncept som han har byggt upp, och Per-Arne sa alltid att mässan ska vara en renodlad skogstransportmässa och det är vi noga med, säger Färlin.

– Vi är ganska selektiva med vilka utställare vi tar in på den här mässan och det är viktigt för oss att vara en proffsmässa till hundra procent, fortsätter Bruveris.

Gott om aktiviteter

Förutom det stora utbudet av utställare fanns även en hel del aktiviteter under mässhelgen. Krantillverkaren Hiab arrangerade tävlingen Nordic Forest Crane Championship. Tävlingen gick till så att man med en timmerkran skulle stapla fyra träkubbar på varandra, sedan skulle en stock köras genom en slalombana och som avslutning skulle en annan stock föras genom ett antal bildäck. Vinnare i tävlingen blev Erik Sellén från Kovland på tiden 3:52.

Sveriges Åkeriföretag arrangerade en konferens om skogsteknik i folkparksserveringen som ligger i anslutning till mässområdet vilket var ett uppskattat inslag.

Ett glatt gäng som firade 10 år var FH16-klubben. FH-16 är Volvos största lastbilsmodell och klubben är en hyllning till detta fordon och alla medlemmarna är mycket stolta över sina bilar.

Även fredagskvällen beskriver arrangörerna som en succé med den rekordhöga siffran på 1100 gäster som åt, drack och tittade på bandet Rydell och Quick som underhöll.

– Det var en fantastik kväll där det dansades på bänkar och stämningen var på topp, säger Färlin.

Heta ämnen

En av de stora snackisarna på mässan var lastvikter. Man diskuterade om när den nu rådande 64-tonsgränsen ska höjas till 74 ton, och om eller när man ska höja gränsen ända till 90 ton som idag endast får lastas med speciella tillstånd. I samband med detta är det ett måste att börja bygga fordon som klarar detta, med en axel ytterligare på vagnarna och kanske även på bilarna.

Syftet med att öka vikterna är för att kunna klara transporterna med färre resor, för att få ner utsläppen, och just miljön och de uppsatta miljömålen var ett hett ämne. Baksidan med dessa krav är att det i slutänden blir de enskilda företagen som kommer få betala en stor del av detta, då kraven finns vilket ökar kostnaderna, men då man inte alltid kan ta ut ett högre pris för sina tjänster.

– Det är en tuff utmaning att nå de uppsatta miljömålen i branschen för företagen. Men mässan är ett bra forum för att diskutera sådana saker, knyta kontakter och hitta lösningar, säger Färlin.

Om vi tittar framåt i tiden så säger mässledningen att de hoppas på att de driver vidare samma koncept som de gör idag.

– Det händer mycket på marknaden och någon aktör byts ut ibland, men mässkonceptet är starkt och vi är ganska ensamma om det i Sverige. Detta har blivit en mässa där man inte bara träffar chefen för ett företag, utan man träffar även stora delar av personalen som även de är viktiga i företagens beslut och verksamhet. Detta gör mässan till en fantastisk mötesplats, avslutar Bruveris.

Ja, det finns inte mycket att klaga på en mässhelg som denna och även under den sista timmen på lördagen var gångarna fyllda till bredden med entusiastiska besökare, och alla utställare jag talade med pratade redan om nästa mässa år 2017!