Årets upplaga av SkogsMaskindagarna genomfördes i början av juni. Precis som förra gången var mässan förlagd till Karlskoga flygfält.

Mässan drog 5 200 besökare. Antalet utställare hade ökat med cirka 25 och nådde i det närmaste upp till 200.

Uppdaterad tungviktare

Av de större skogsmaskintillverkarna var det Tigercat som svarade för den tyngsta nyheten: skotaren 1085C. Med en egenvikt på drygt 27 ton och en lastkapacitet på 25 ton är maskinen, enligt Tigercat, världens mest kraftfulla skotare. Skotaren har en ny boggikonstruktion hämtad från tillverkarens skidders, en helt ny egentillverkad kran med beteckningen F195T85 och en Steg 4+-motor från Iveco. Även gripen, FG43 alternativt FG53, är av egen tillverkning. Transmissionen bjuder på två lägen – fram och back – och ger en maxfart på sju kilometer per timme.

– Intresset är stort. Redan nu är flera sålda, berättade Sven-Åke Stenberg på Tigercat.

Scorpion skördar framgångar

Granne till Tigercat fanns Ponsse med en Scorpion King. Den åttahjuliga skördaren med dubbel midja har sedan introduktionen gjort ett segertåg på den svenska marknaden. Att maskinen byggde på ett helt nytt koncept hindrade inte att den möttes av ett stort förtroende och stor nyfikenhet.

– Under hösten når vi 100 sålda Scorpion i Sverige. Då kommer det totala antalet tillverkade Scorpion att vara uppe över 300 stycken, konstaterade Jesper Magnusson, Ponsse.

Ökat intresse för mindre maskiner

Även denna gång var de lite mindre skogsmaskinerna väl representerade på mässan, däribland Malwa.

– Vi har blivit erkända hos både entreprenörer och skogsbolag. Det finns en förståelse för att det ofta även behövs mindre maskiner i logistikkedjor. Våra maskiner passar utmärkt för dem som vill ha två tidiga gallringar. Med beståndsgående skördare och skotare sparar vi 100-200 stammar per hektar till slutavverkning jämfört med ett traditionellt stickvägsgående system. Det räcker med 20-25 av dessa träd för att betala merkostnaden för den mer småskaliga gallringen, resten är en ren vinst, framhöll Malwas grundare Magnus Wallin, som tycker det är viktigt att se till skogens hela livscykel.

– Andra positiva effekter är minskad markpåverkan och att beståndet blir homogent genomgallrat. På grund av den ökade stormrisken är det många som värdesätter att vara klara med gallringarna ganska tidigt. Dessutom bidrar den minskade stickvägsbredden till att göra skogen mindre stormkänslig, fortsatte han.

Ny mässa 2018

Sten Lilja på arrangerande Looping Event var nöjd med årets mässdagar i Karlskoga.

– Vi hoppades på en utökning och uppfyllde våra önskemål när det gäller antalet utställare och besökare, sammanfattade Sten Lilja, som stortrivs att jobba med skogsbranschen aktörer.

Redan nu är det klart att det blir SkogsMaskindagar i Karlskoga 2018. Exakta datum är ännu inte spikade, men de lär genomföras någon gång i månadsskiftet maj-juni 2018.