När en äldre maskin ska byta ägare kan det krävas mycket tid att leta fram alla handlingar och övriga uppgifter. Säkert är det många som då önskat att allt var samlat i en mapp för den aktuella maskinen.

Specialmapparna från ExxMapp är på tio sidor och har förtryckta fält som gör det snabbt och enkelt att både fylla i och hitta det som söks. Uppgifter som väntar på att fyllas i är till exempel:

Maskinens tillverkningsår, Chassinummer, Transportmått, vikt och lastförmåga, Maskinens tillverkningsår, Kontaktuppgifter till maskinens förra ägare, Vilken olja det skall vara i växellådan, Uppgifter om maskinens besiktningar,  Villkor för försäkringen.

Mappen rymmer cirka 200 pappersark, har fyra fack och fungerar som praktisk förvaringsplats för till exempel försäkringsbrev, kopia på köpekontrakt, broschyrer och några foton från när maskinen var ny, serviceintyg, kontaktuppgifter till servicelämnare med mera.

– Genom att ägna några minuter då och då med att skriva in maskinens uppgifter, blir det enkelt att veta var allting finns och du har bara ett ställe att leta på när uppgifterna skall fram, säger Jeanette Persson, ExxMapp.

Mapparna är specialtillverkade i hård, dubbel-limmad papp med fyrfärgstryck samt förberedd med hål som ger möjlighet att fästa exempelvis extranycklar.

Maskinmapparna passar för både helt nya, begagnade och gamla maskiner och är specialdesignade för respektive maskinslag. Användaren väljer själv vilka uppgifter som ska fyllas i.

– Vid eventuell försäljning kan styrkt dokumentation på inköp, renoveringar och reparationer, innebära ett mervärde för både köpare och säljare. Det ger troligen även ett ökat förtroende när man kan påvisa att man har ordning på uppgifterna om sin maskin.

Systemet omfattar över 50 olika mappar inom helt skilda områden och finns för både företaget, privatpersonen, hobbyn och för ”mjukvaran i tillvaron”.

– Många av mapparna lämpar sig även som present när någon som vill/bör ha ordning på tillvaron ska uppvaktas, tillägger Jeanette Persson.