Pickuper har blivit en allt vanligare syn på de svenska vägarna. Konceptet med fyrhjulsdrift, hög markfrigång och flak passar både den med en aktiv livsstil och många företag.

Den funkar lika bra för nyskjutet vilt, paddleboards och mountainbikes som för cementsäckar eller röjsåg.

Lyx och komfort

Nya Mercedes X-Klass lär göra att ännu fler ser pickupen som ett intressant alternativ till en SUV. För första gången har en biltillverkare tagit fram en pickup i premiumklassen med allt vad det innebär av både komfort och lyxkänsla.

– X-Klass är den första pickupen med övertygande personbilsegenskaper, säger Volker Mornhinweg, chef för Mercedes-Benz Vans.

X-Klass kommer till Sverige i två olika utföranden: Progressive är den ruffare skogsmullen medan Power har en större dos lyxighet.

Den som är van vid premiumkänslan i en Mercedes kommer direkt att känna igen sig, inte minst i interiören. Inte mindre än sex olika klädslar erbjuds, varav två läderklädslar, liksom tre olika panelutföranden och två olika utföranden på innertak.

Bilen går att få i nio olika färger och med 17-, 18- eller 19-tums fälgar. Maxlasten är på ca 1.000 kg och flaket är det första i klassen som rymmer en lastpall på bredden. Max släpvagnsvikt är 3.500 kg.

Till Sverige kommer bilen redan i höst som X 250 d 4MATIC (2,3 liters diesel 190 hk/450 Nm) med 7-växlad automatlåda och inkopplingsbar fyrhjulsdrift. Lågväxel finns som standard och diffspärr finns som tillval. X-Klass har säljstart i Sverige under september (då presenteras även priserna), och de första bilarna kommer hit i november.

Under 2018 säljstartas toppmodellen X 350 d 4MATIC med diesel V6:a på 258 hästar och permanent 4MATIC fyrhjulsdrift.

Komfort och terräng

Mycket jobb har lagts ner på att skapa en bil med hög komfort och hög säkerhet. X-Klass har skivbromsar runt om och har starkare LED-strålkastare än någon annan pickup.

Bland säkerhetssystemen finns bland annat sju airbags, bromskraftförstärkning, körfältsassistent och automatisk vägmärkesigenkänning. 360 graders kamera finns som tillval. Spiralfjädrar runt om, lång hjulbas och en spårvidd på 162 cm ger också både bra vägegenskaper och hög komfort.

Liksom andra Mercedes-modeller har X-Klass försetts med ”Mercedes me”. Det betyder att bilen har ett eget SIM-kort som lämnar information om bilens position, bränslenivå och annan fordonsstatus direkt i en app.

Bilen lämnar också själv information om servicebehov till verkstaden och kan själv kontakta räddningstjänst i händelse av en olycka.

Mercedes me ger också möjlighet till Live Traffic Information, som för in information om olyckor eller köer direkt i navigatorn och räknar ut nya vägval med hjälp av detta.