Chaufför har han varit, till och från, sedan han var 19. Och som egen de senaste tio åren. Åkeriet heter Frallans markarbeten.

– Jag utför även entreprenaduppdrag av olika slag.

Frallan kallas han sedan han spelade ishockey.

– Jag är född stor och var kraftig redan under skoltiden. Nu är jag 1,92 och som mest vägde jag 170 kilo. Vikten berodde på att jag rörde mig lite samt mat- och dryckesvanor.

Han blev mer rörlig då han köpte grävmaskin 2005.

– Jag vägde en bra bit över hundra. Att hoppa in och ut ur hytten blev jobbigt. Och det var ett elände att ta sig ner i och upp ur schakter. Fast jag har alltid varit stor och tänkte inte så mycket på det.

Funderingarna kom

De senaste 20 åren visade vågen på 140-150 kilo.

– När jag separerade för två år sedan blev det mer. Jag började fundera när jag satt ensam och barnen var hos mamman. Jag ville orka med ungarna och hitta på saker med dem.

Fredrik Muhr försökte går ner genom att träna.

– Jag tränade på gym. Varje dag tog jag en rask promenad eller körde på löpband. Det hjälpte, jag märkte att kläderna blev för stora.

Men det tog tid att se resultat på vågen.

– Fast jag såg det på kläderna, de stramade inte. När våren och sommaren kom åkte jag som vanligt på utställning med lastbilen. Då äter och dricker man gott. Det gick fort att komma tillbaka till den gamla vikten.

Två kollegor och ganska nära kompisar hade låtit sig bypass-opererats.

– De hade nog inte haft lika stora viktproblem som jag. Jag ringde upp den ene och han såg till att jag kom med i en stängd grupp, med sådana som gjort operationen, på Facebook. Där kunde jag ställa frågor om funderingar jag bar på.

Stöttades

Tanken på att själv lägga sig på operationsbordet växte.

– Jag sporrades när jag såg kompisens resultat.

Fredrik Muhr fick tid på vårdcentralen och fick en remiss. Han behövde går ner 15 kilo inför operationen för att fett runt levern skulle bort och magsäcken krympas.

– Jag tyckte att det var mycket men var stenhård, gick åtta kilometer varje dag, och klarade målet på fyra veckor. En kompis gick med på rundorna och stöttade.

Fredrik framhåller att det inte går bra för alla.

– Psyket kan spöka och man kan få problem med magen. Det kan bli stora komplikationer. Peppar peppar de gånger det krånglat för mig har berott på att jag ätit för mycket eller för fort. Vitt bröd har jag svårt äta, men jag klarar surdegsbröd och knäckemackor. Jag kan inte dricka öl längre.

Bra eller dåligt

– Jag saknar inte ölen. Man tål mycket mindre. Eftersom magsäcken är bortkopplad går allt ut direkt i tarmsystemet. Om man inte ätit något kan man det snurra till lätt bara av två cider.

Scanning innan operationen visade att Fredrik har mycket muskler.

– Det har krävts för att bära upp den här kroppen. Och en del kroppsarbete har gjort att det blivit så. Dietisten sa att det bara blivit skinn och ben kvar om jag följt idealet, 90 kilo. Jag har gått ner 51 kilo, från 168, och är nöjd med det.

Handla kläder

I dag känner han sig piggare och starkare på alla sätt.

– Tidigare köpte jag allt större arbetskläder. Nu är det tvärtom. Att kunna gå in på Dressman, istället för specialbutiker, och köpa en skjorta, eller ett par byxor på H&M är bara det en jättegrej. Tidigare hade jag storlek 62, nu har jag 54.

De gamla kläderna hamnade i två välfyllda plastsäckar och lämnades på sopstationen.

– Den gamla viktklassen ska jag aldrig upp i mer, säger han.