Nu är detta jätteevenemang inte bara avsett för journalister och massmedia, även om det är en stor del av arrangemanget. Scania tar även tillfället i akt att visa sina produkter för sammanlagt 900 till 1000 viktiga kunder och samarbetspartners.

Det råder ingen som helst tvekan om att såväl Scanias fordon i stort, som timmerkörning med maxlängd och maxtyngd i meterdjup snö, imponerar på utländska såväl kunder som journalister. Bland annat den egyptiska delegationen gjorde stora ögon.

Nu ska det dock sägas att norska plogbilsförare förberett provsträckorna extra bra. Det är exempelvis mycket viktigt att inte ploga utanför asfaltskanten, eller vägbanken.

Ett vinterbord

Det fanns möjlighet att prova på de allra flesta typer av fordon. Bland annat timmerbilar, liksom körning av kranen, plogbilar, brandfordon, terränggående militärbilar, hjullastare, grävmaskiner – förutom fordon med olika hjulkonfigurationer, vikter och påbyggnader.

Kort sagt, det var ett rejält vinterbord uppdukat. Det var till stora delar välkända fordon och kombinationer, som vi sett tidigare. Med en kavalkad av entreprenadbilar, stadsbilar, trailerekipage, lastväxlare och bil med släp eller kärra.

Sjulitersmotorn

Men det fanns även en stor nyhet på plats, som till volymen är ganska liten. Det var sjulitersmotorn. En provtur i området och det speciella testområdet som tagits fram på en folkrace- och rallycrossbana, visade att motoreffekten och vridmomentet räcker till gott för lättare transportändamål.

– Och komforten är otrolig, den går tyst och smidigt. Tillsammans med Scanias optimerade växellåda utgör drivlinan ett användbart redskap i allt fler sammanhang.

Den nya motorn har tre olika effektnivåer från 220 hästar och upp till 280. Vridstyrkan ligger på 1 000 och upp till 1 200 Nm.

– Men det nya motorfamiljen breddar vi vårt erbjudande till den växande skaran kunder som har staden som sin främsta arena, förklarar Henrik Eng, Product Director, Scania Trucks.

Motorn sticker ut med 360 kg lägre vikt än motsvarande tidigare motorer, liksom minskad förbrukning. Motorutvecklingen har skett i samarbete med den långvariga motor- och komponentpartnern Cummins.

– Scania DC07 är baserad på en välkänd och robust sexcylindrig motor. Med den som utgångspunkt har vi adderat Scanias samlade kunnande om avancerade dieselmotorer, inklusive vår egen teknologi, säger Anna Wingren, Assistant Chief Engineer, på Scanias utvecklingsavdelning.

Faktumet att man når maximalt vridmoment vid 1.000 varv/minut innebär att Scanias nya sjulitersmotor har goda lågvarvsegenskaper. Den är utrustad med en turbo med fast geometri och använder enbart SCR för avgasefterbehandlingen till Euro 6.

Rejäl plogbil

På den avancerade testbanan fanns möjlighet att prova framkomlighet, körning i svåra förhållanden, samt utnyttjande av olika drivsystem. Den lite längre sträckan utgjordes av en tolv km lång slinga på allmänna vintervägar, men även de med en hel del utmaningar.

Det råder ingen tvekan om att den kanske allra mest imponerande synen, var kraftfulla plogbilen – en 650 hästars V8 med D16-motorn, 3 300 Nm, 4×4 New Generation. Fordonet är långt ifrån standard, den har utrustats med luftfjädring bak och styrbar sista axel. Axelavståndet är ökat till 3 600 mm för att fördelningslådan ska få plats.

Det är knappt skönjbart, men ändå en verklighet. Fyrhjulsdriften innebär att S-hytten är höjd cirka 70 mm på chassiet. Det är Norsk Scania som byggt bilen och interiöra golvet är därför fullt jämförbart med en bil i R-serien.

Mycket talar dock för att bilen kan komma att bli en vanligare syn åtminstone på norska vintervägar, eftersom det faktiska fordonet i Trysil ska användas för certifiering. Som planerna är nu kan den även beställas publikt med den stora V8-motorn.