Chauffören skulle hämta ett kolli i centrum. Han slog av motorn. Nycklarna lät han sitta kvar.

– Det är tvunget för att kunna använda bakgavellyften, sa han till polisen.

Han trodde att någon kollega skojat och ringde en av dem när lastbilen var borta.

– Jag ser bilen köra här på Kattvikskajen, svarade jobbarkompisen.

Vittnen såg hur bilen körde mot trafiken när järnvägsbommarna gick upp och hur föraren fortsatte på gång- och cykelbanan. En patrull kom ikapp och fick honom att stanna. En polis gav honom en dos pepparspray men det hjälpte inte. Han vägrade gå ur bilen, en Volvo FM7, och körde vidare.

Patrullen fick förstärkning. Nio poliser försökte stoppa hans galna framfart, som inleddes med att han körde på ett mindre hus så att delar av taket slets sönder.

På ett ställe rammade han en civil polisbil.

Två poliser i en annan bil såg sedan hur han kom i hög fart emot dem.

”Valde köra på oss”

– Han kom i full fart mot oss. Vi hade blåljuset på. Han måste ha sett oss. Vi gjorde en u-sväng för att undvika frontalkrock men hann inte undan. Vår bil flög iväg och stannade innan ett dike på vänster sida, rapporterade en polis.

Mannen körde vidare mot Iggesund, Njutånger och Enånger.

För att stoppa framfarten som riskerade andras liv beslutades om att en spikmatta skulle läggas ut över vägen av en polis, som var ensam på plats. Sikten var cirka 200 meter men polisen hade blåljuset påslaget.

Den jagade 38-åringen såg en liten lucka mellan spikmattan och polisbilen. Han väjde och körde på polisbilen, vars front slets bort.

– Han hade god tid på sig att sakta farten. Istället ökade han. Det var fri sikt i flera hundra meter. Jag ställde mig i skydd bakom polisbilen. I ögonvrån såg jag hur lastbilen styrde ut på vägrenen, mot den plats där jag stod.

Tokfärden fortsatte ut på E4 – i fel färdriktning. En polisbil låg ena stunden hack i häl för att sedan lägga sig vid sidan av den stulna lastbilen för att kunna varna andra trafikanter.

Efter drygt två kilometer tappade den jagade kontrollen över lastbilen.

Fyramilafärd

Biljakten pågick i 37 kilometer varav drygt två kilometer på motorvägen.

– Att poliserna försökte stoppa mig var inget jag tänkte på, påstod han.

Färdskrivaren visade att högsta farten under skräckfärden var 104 kilometer i timman.

Mannen, som avtjänat ett straff för mord, har en miljon i skulder och fick nu påbackning med drygt en halv miljon. Åtalspunkten mordförsök ändrades till försök till grov misshandel och grov vårdslöshet i trafik. Påföljden: 18 månaders fängelse.