– Det är oerhört viktigt att de stora maskintillverkarna är här, säger Kristin Olsson, projektledare för Skogsnolia.

När Skogsnolia öppnade torsdag den 11 juli var det 21 år sedan första skogsmässan hölls 1984.

Skogsnolia utanför Hörnefors i Umeå räknas som den viktigaste skogsmässan i Sverige med sin blandning av modern maskinteknik och andra nyheter inom skogsbranschen. I år kom totalt 12 815 besökare till de 220 utställarna. Projektledaren Kristin Olsson påpekar att det överskådliga mässområdet som ger närhet mellan utställare och besökare är en viktig del i mässans profil.

– Vi vill att Skogsnolia ska ge möjlighet att enkelt utbyta erfarenheter, kunskaper och skapa affärer. Och vi vet att det görs affärer under en lång tid efter mässan eftersom många stora maskintillverkare återkommer och uttalar att det är en viktig affärsplattform. Det viktigaste är ju faktiskt att det kommer rätt sorts besökare, säger projektledaren.

För tre vandrande karlar på huvudstråket – Gunnar Abrahamsson, Ingemar Gustafsson och Janne Abrahamsson – är Skogsnolia ett måste, och de reser från Bollnäs varje gång för att gå på mässans tre dagar.

– Det är väldigt trevligt här, konstaterar de glatt och vandrar förbi Martinsons Trä:s stora mässtält där det serveras mat och diskuteras skogsfrågor. Strax bortanför har Rottne ställt upp flera skotare och skördare, och där trängs barn och vuxna för att få en känsla av maskinhytten.

– Vi är maskinägare, kör Valmet och Komatsu, och tycker alltid det är kul att komma hit och titta på maskiner, säger Marita och Jonas Nyström från norra Uppland innan de ropar ner barnen från skotaren.

Överlägsen fyrhjuling

Tvärs över stråket dundrar ett litet sågverk. Det är Jesper Marklund som demonstrerar den tyska bredbandssågen Serra. JM:s är från Skellefteå där man har egen fabrik och tillverkning av Bamsesågen. Dessutom visar man den egna uppfinning Knutmallen som underlättar kmuttimring för första gången här på Skogsnolia.

– Med den slipper du lyfta upp stocken på föregående timmervarv för varje gång du ska rita upp knuten. Vi har sålt cirka 60 stycken av den och fått den designskyddad nu, berättar Jesper.

Efter det lilla stråket står Vimek med ett gäng hugade åskådare som kollar när de små skördarna arbetar i skogen. Försäljaren Urban Lundström berättar att skotaren Minimaster är den populäraste produkten som företaget har. När man började tillverka den 1989 var tanken att den skulle vara enkel, lättservad och prisvärd.

– Dessutom är den anpassad för att jobba ute i skogen. Det går inte att jämföra den med en fyrhjuling, säger han och nickar mot alla fyrhulingsvarianter som visas längre bort.

Mittemot Vimek visar Lars-Göran Ödling Fogmaker, ett sprinklersystem med högtryck och vattendimma. Fogmakers system är specialiserat för bland annat gruvmaskiner som har höga krav, men fungerar också bra till entreprenad- och skogsmaskiner.

– Det är en unik släckningsvätska men den klarar också -35 grader med sin blandning av vatten och salt. Släckvätskan har en fantastiskt kylande effekt samtidigt som den är miljövänlig och enkelt tvättas bort, brer Lars-Göran Ödling på.

Batteridrivna handverktyg

Framför en läcker vinröd biogasdriven Valtratraktor står Karl Krantz som arbetar för Deutsche Leasing, ett stort leasingföretag som omfattar bland annat maskiner i Tyskland

– Jag behöver kolla på nyheter och hålla mig uppdaterad bland alla tillverkare, säger han och strosar iväg för att hitta sina tyska medresenärer.

Motorsågarna har en självklar plats på Skogsnolia och Husqvarna har en lång monter med handmaskiner och kläder. Säljaren Christer Nordström visar en såg för Lennart Lundquist och berättar att säkerheten står i fokus genom TrioBrake.

– Ibland är det svårt att nå kunder med lång erfarenhet, dom tycker att den här extra bågen är i vägen. Däremot är det många förstagångsanvändare som vill investera i bra och säkra produkter. Som kombidunken med massor av användningsområden, den har slagit fantastiskt bra och vi har lite svårt att leverera, säger Christer Nordström.

Han vill också gärna visa den batteridrivna serien med häcksax, trimmer, lövblås och motorsågar.

– Ett enda batteri passar alla produkterna. Med två kilowatt kommer man ganska långt och det har framför allt slagit grymt hos arborister som har sågen med sig i bältet upp i träden.

På Skogsnolia finns inte bara maskinerna utan också de nödvändiga tillbehören. Lantmännen har tagit fram en ny version av sin akrylatbensin, Aspen 2. Den har en optimal smörjning och extremt ren förbränning, säger reklamen.

– Vi började med produkten för proffessionella yrkesarbetare men vänder oss nu även mot privatpersoner. Aspen 2 har förnybart innehåll och innehåller inga lösningsmedel, säger säljaren Elisabeth Nilsson medan hon visar hur fort vanlig bensin fräter upp en plastbit.

Hemlig prototyp

Finska MenSe har en tight monter med klippaggregat för små basmaskiner och ägaren Marja-Leena Mentula förklarar hur det ensidiga klippaggregatet funkar perfekt till dikeskanter. Hon överröstas nästan av basdunket från Ponsses stora monter som i ljud endast konkurreras ut av Komatsu Forrest från Japan/Umeå. Betydligt mindre plats har Cranab från närliggande Vindeln som saluför sin nya 12-tonmeterskran TZ12.

– Vi har ju tidigare tillverkat lastbilskranar till 1999. När vi fick en ny medfinansiär som hade önskemålet om en kran, började vi ta fram den här prototypen. Vi har varit lite hemliga men kan nu prata öppet och har fått mycket bra feedback som vi kan testa och utvärdera, berättar Mikael Olsson nöjt.

Han beättar att kranen kommer att finnas med två räckvidder. Den kan också användas till recykling och skrothantering då den är kraftigare än styckegodskranar.

– Vi har ett bra utgångsläge att förhållandevis snabbt bygga upp den här nygamla grenen av vår verksamhet. Planerad försäljning är under 2016, säger Mikael Olsson.

Ett av de minsta företagen på Skogsnolia är AMKWO som erbjuder flygtjänster med drönare för skogsnäringen. Det före detta minröjningsbefälet Kent Paulusson från Uppsala har tagit upp sitt intresse för radiostyrt flyg och sammanfört det med sonen Alexanders intresse för fotografering. Med drönaren kan de inspektera skog och mark och göra olika mät- och volyminventeringar.

– Det är vanliga tjänster inom lantbruket där man kan precisionsgödsla genom att inventera klorofyllhalten, säger Kent Paulusson, och berättar att företaget jobbar en del i Malmfälten och kan tillhandahålla högupplösta kartor på upp till 50 hektar för ett grundpris av 10 000 kronor.

– Det finns stor potential i att spara enormt mycket tid och pengar här, säger han medan den lilla drönaren susar iväg mot himlen och tar en bild över området.