Årets stämma och mässa hölls på Karlstad CCC. Arrangemanget tjuvstartade på torsdagskvällen den 6 november. Själva stämman hölls på fredagen. På eftermiddagen öppnades mässan, som även gick att besöka på lördagsförmiddagen.

Omvald ordförande

Stämman omvalde Mats Ågren som ordförande. Vidare beslutades att utöka styrelsen med en ledamot. Till den platsen valdes Magnus Björk, avverkningsentreprenör i Ljusdal, som driver företaget M. Björk Skogstjänst AB tillsammans med frun Anna-Karin.

Traditionsenligt delade SLA ut sitt pris till Årets unga skogsmaskinföretagare. Denna gång gick utmärkelsen till Erik Jonsson på WJ Skogstjänst AB.

Stämman blev första dagen på nya jobbet för Anna Furness, som efterträdde Ulf Sandström som VD för SMF Skogsentreprenörerna. (Se även separat artikel om denna.)

Sinnrik sortimentsgrip

En synnerligen färsk nyhet presenterades i HSP Gripens monter, nämligen företagets sortimentsgrip. Så sent som en vecka tidigare mötte den innovativa gripen bransch och press för första gången. Uppfinningen bygger på att de större gripklorna har kompletterats med en uppsättning av mindre gripklor.

– Först öppnas de större gripklorna. Dröjer man kvar en kort stund vid ändläget så öppnas även de mindre gripklorna. Vid stängning sluts de mindre klorna först. Vid avlastning fungerar det på samma sätt. Först de större gripklorna, sedan de mindre. Det gör det möjligt att plocka två olika sortiment och ha dem åtskilda redan i gripen, förklarar Per Dahlqvist på HSP Gripen.

Per Dahlqvist ser sortimentsgripen som ett utmärkt alternativ vid användning av sorteringsbankar på skotaren.

Sortimentsgripen bygger på en idé från Hälsinge Skogsinnovation. Både HSP Gripen och Skogforsk tyckte att idén var alldeles utmärkt. Produkten har sedan utvecklats av HSP Gripen i samarbete med forskare, innovatörer och tillverkare inom ramen för skogsbrukets strategiska satsning.