Hela 55 procent av den produktiva skogsmarken och 45 procent av virkesförrådet samt minst hälften av alla landets skogsmaskiner finns i norra Sverige. Det är alltså ingen slump att årets viktigaste skogsmässa hålls just här i Hörnefors.

Göran Persson, styrelseordförande för statliga Sveaskog, inledde i sol med att prata om skogens betydydelse för att utveckla Sveriges ekonomi, och för att bekämpa klimatförändringar. ”Bygg mer i trä” användes i före detta statsministerns invigningstal.

För Martinsons Trä med rötter i Västerbotten och en av träbyggnadsbranschens största aktörer, är det viktigt att fler städer följer strategin för träbyggande som kom för tio år sedan. Förutom de allt vanligare träbroarna i design av Martinsons syns många av deras maskin- och idrottshallar runt landet.

– Byggbranschen är ganska trög och långsam att förändra, menar Linda Nyström, marknadskoordinator på Martinsons, och berättar att före 1994 ansågs det vara stor brandrisk i höghus av trä.

– Men under de senaste tio åren har farhågorna om brand, ljud och fukt forskats bort, så nu bygger vi åttavåningshus genom vår industriella teknik. Vår fabrikstillverkning av väggelement som kan ställas upp jättesnabbt.

Små fotavtryck

Förutom att limträ är ett förnyelsebart material så har det fördelen av att använda betydligt mindre energi vid tillverkningsprocessen. Den traditionella byggbranschen med stål och betong är en stor orsak till koldioxidutsläppen – enligt Linda Nyström bidrar den med en femtedel till utsläppen.

– Medan skogsbranschen är förnybar och gör minst skada. Trä binder ju koldioxid under sin uppväxt och ända tills vi river eller eldar upp huset. Med carbon footprint så i ropet får träbyggandet mycket uppmärksamhet nu genom energieffektiva passivhus. Vi bör använda trä där det är bäst lämpat för att ge så små fotavtryck som möjligt. Det handlar om vilken miljö vi vill lämna efter oss till våra barn och barnbarns framtid, menar Linda Nyström.

Det fattas fortfarande kunskap om fördelarna med träbyggnader och Martinsons ser gärna att informationen tas upp av entreprenörer som vågar bygga nytt i trä. Även Göran Persson vill använda träbyggandet för att pressa tillbaka arbetslösheten och få en bättre balans mellan stad och landsbygd.

– Ja, vi måste ha ett landsbygdsperspektiv. Och det är vår skyldighet att använda oss av våra resurser och fundera över vad vi kan göra i framtiden, säger Linda Nyström.

Visade nya skördare

För Komatsu Forest som är världsledande tillverkare av skogsmaskiner och Japan-ägt, är det också viktigt med ett bra miljötänk.

– Vi jobbar aktivt för att utveckla miljövänliga maskiner och hetaste aspekten just nu är marktrycket. Vi försöker hitta nya drivsystem och schassin som kan sänka trycket. Sedan följer vi självklart vattendirektivet och emissionslagstiftningen, säger produktionschef Tobias Ettemo och pekar på de fyra skördarnyheterna som står uppställda på deras gigantiska mässområde.

– Alla dom har nått senaste nivån av avgasutsläpp, Stage IV. Redan i början av 2000-talet valde vi SCR-systemet som gör att maskinen får en effektivt förbränning och en låg bränsleförbrukning.

Det är framför allt serien Komatsu 901, 911, 931 och 951 som får stor uppmärksamhet här. Skogsnolia är den första svenska mässan som de fyra skördarna deltar i, och lanseringen pågår runt om hela världen nu.

– Vi har fokuserat jättemycket på produktivitet och driftekonomi och har ett helt nytt hydralsystem med flera kretsar som kan köras separat eller tillsammans om man behöver ett högt oljeflöde. Med en mogen bransch är det också viktigt att hitta detaljerna som attraherar ögat, att produkten speglar våra kärnvärden.

Viktig utvecklingsmarknad

En annan nyhet är ProAct 2.0, ett underhållssystem där Komatsus tekniker byter ut slitagedelar i förebyggande syfte samt gör regelbundna kontroller av maskinerna – om det behövs på plats i skogen.

– Förarna vill inte bli stående. Vi får nöjdare kunder som i sin tur får högre tillgänglighet och ökade intäkter, menar Tobias Ettemo.

Den stora monteringsfabriken i Umeå startade som Valmet och än i dag köper Komatsu helst in material så nära ifrån som möjligt.

– Vi vill gärna gynna den svenska marknaden, men ibland måste vi förstås vända oss till andra aktörer. Exportpengarna hamnar givetvis i vårt moderbolag men sedan återinvesteras en stor del i våra svenska anläggningar. Japanska Komatsu Forest köpte oss för att man trodde att skog var en framtidsbransch, och för att Sverige var en viktig marknad för att utveckla nya system och maskiner. Här föddes cut to length-systemet och vi ser att vi vill fortsätta driva utvecklingen härifrån, säger Tobias Ettemo.