Vi ska nu i Åkeri & Transport försöka reda ut begreppen vad gäller MAN TGX EfficientLine 3. I ärlighetens namn är det väl endast på en punkt som det varit lite tvetydigheter och det handlar om växellådan.

Inga direktiv

Som bekant har MAN, när det gäller sina tunga lastbilsserier, sedan många, många år samarbetat med ZF när det gäller växellådor. Det är inte heller någon jätteskräll att Scania ni i ett allt tätare samarbete med MAN vill ha ett ord med i laget, när det gäller växellådsalternativ.

Inte nog med att Scania har en hyllad växellåda, det vore märkligt att inte ekonomiskt utnyttja den synergieffekt som finns tillgänglig inom koncernen. Rätt skött behöver det inte heller bli några stora frågetecken hos kunderna – om bara MAN meddelar klart och tydligt vilka alternativ som står till buds för de olika modellerna.

De två olika alternativ vi i första hand talar om är GRS905 från Scania och TraXon från ZF. I MAN:s terminologi heter de två olika alternativen antingen TipMatic 12+2 eller TraXon TipMatic 12.

Och det är just detta som kan vara förvirrande. När kunden har valt 12 eller 14 växlar, så handlar det om en TipMatic, kort och gott, och det är antingen en Scanialåda eller en ZF-låda.

Kunden kanske vill veta om det rör sig om det ena eller det andra. Och vi tror inte MAN:s säljarkår har några som helst direktiv när det gäller att tala om vilket märke det handlar om, när kunden står i valet och kvalet.

Det uppstår nämligen ett problem för kunden, ett angenämt sådant. Nämligen att välja mellan två mycket bra växellådor. Vi kan dock väldigt enkelt slå fast att Scania-versionen har en stor fördel gentemot ZF, och det är att lådan är 14-växlad, med två riktigt låga krypväxlar extra.

Detta är en mycket stor fördel särskilt när det rör sig om maximala vikter att dra igång under vanskliga förhållanden.

Men trots den uppenbara fördelen vill vi inte utlova att möjligheten till 14 växlar finns tillgänglig i alla konfigurationer. Trots att båda växellådorna vid en snabb överblick ser ut att passa alla kombinationer och alla modeller, så vet vi inte om det är möjligt att kunna välja fritt. De indikationer vi har fått tyder på att det finns begränsningar i utbudet, av ett eller annat skäl.

Effektiv drivlina

Dessutom kan vi konstatera att om det finns några oklarheter med märkesval och olika kombinationer så sker avvägningen till kundens fördel, så tillvida att begränsningarna hör samman med utsläppsnivåer vad gäller avgaser – samt därmed rena förbrukningssiffror. Den här inriktningen inleddes redan 2011 med modellserien TGX EfficientLine.

Allt var intrimmat med målet att kunna åstadkomma den mest bränsleeffektiva bilen i segmentet fjärrkörning 40 ton. Sedan dess har MAN levererat mer än 56 000 fordon i klassen och efter EfficientLine 1 och 2, kommer nu i dagarna EfficientLine 3.

Och de data vi har kunna ta del av är imponerande. En MAN TGX 18.500 BLS EfficientLine 3 dragbil, har testats runt en 400 mil lång slinga, parallellt med motsvarande bil, fast i versionen EfficientLine2. Resultatet visade ytterligare 6,35 procent besparing när det gäller drivmedelsförbrukning. Om vi jämför med en MAN TGX standard dragbil så är bränslebesparingen imponerande 18 procent.

Det är massor av små justeringar och förbättringar som tillsammans ger detta fina resultat. Vi kan även konstatera att Scanias nya 14-växlade låda har bidrar med en betydande del. Fast i MAN:s terminologi, heter alltså lådan TipMatic 12+2.

Den har förutom exakt samma höga verkningsgrad som TipMatic 12, alltså ZF-lådan, inbyggd retarder med möjligheten att kopplas ifrån helt, när den inte är aktiv.

Båda modellerna kan kombineras med EfficientCruise och EfficientRoll, som är en GPS-baserad hjälpfunktion, som läser av minsta förändring i vägbanans lutning. Båda lådorna har tekniskt förbättrats vad gäller uppväxlingstider, ett eller flera steg.

Båda lådorna kan kombineras med antingen DD, direct drive på utgående axel, eller OD, over drive, eller overgear. Dessutom kan TGX monteras med en superhög bakaxel med utväxling 2,35:1. Just den här kombinationen har vi efterlyst länge i denna tidning, och nu när vridmomentet ökat med 200 Nm, passar det ännu ännu bättre.

Övriga detaljer som påverkar bränsleförbrukningen positivt på nya MAN TGX är ytterligare finputsning av aerodynamiken, toppfarten är sänkt till 85 km i timmen, sidopaneler, optimerade mer lättrullade däck, nya lösningar på tryckluftshorn och extraljus på taket, med mera. Dessutom görs en besparing eftersom kompressorn för tryckluften kopplas ifrån helt, när arbetstrycket har uppnåtts. Vidare sker kontinuerlig övervakning av däcktryck, mindre energiåtgång med LED-ljus.

Testkörning

Senast vi testade MAN TGX EfficientLine var i samband med introduktionen 2011. Då deltog vi i en karavankörning från Lissabon till Madrid, totalt 712 km. Denna gång kunde testkörningen bara göras tio kilometer lång, och därför var det helt andra förändringar som stod i fokus.

Exempelvis den inledningsvis kommenterade nya växellådan från Scania. Det fanns trots en ganska kort sträcka goda möjligheter att testa uppförandet vid rondell- och landsvägskörningar. Man har klargjort tydligt att det endast handlar om hårdvaran, som är extern, mjukvaran har man utvecklat själv.

Själva igångkörningen sker helt odramatiskt. Sensorn väljer rätt startväxel med utgångspunkt från tågvikt. I detta fall blev det treans växel som förvaldes, men istället valde jag krypväxeln genom att trycka två gånger på växelväljaren under ratten.

Och vi kan verkligen utlova att det handlar om krypkörning. Jag tror inget kan stoppa en MAN TGX i detta växelval, vilket känns imponerande.

Från detta läge accelererade jag maximalt och fick tillfälle att känna på hur snabba skiftena är, samt hur växelvalen sker. Här blev det direkt växling från trean till sexan, och såväl snabbt som helt ryckfritt.

Detta förhållande gör mig övertygad om att programmeraren är anställd av Scania. Och egentligen skulle allt annat vara ologiskt, eftersom Scania just presenterat sin nya generation med Opticruise. Däremot har MAN satt sitt namn på själva förvalsalternativen; alltså Fleet, Profi, Offroad, Collect och Emergency.

Tomgångskörning

På lägsta sexan finns ytterligare en funktion som MAN kallar Idle speed Draving. Det handlar om tomgångskörning där lastbilen följer med utan ansträngning i tät trafik, utan att vare sig urkoppling behöver ske, eller gaspåslag.

Ska vi kanske kalla funktionen för Tomgångskörning i fart. Kopplingen skonas och det ger dessutom en hög komfortkänsla. Den nya förutseende farthållaren MAN EfficientCruise i kombination med frihjulsfunktionen EfficientRoll – utnyttjar dessutom dessutom fordonets egenvikt vid svaga nedförskörningar.

Funktionen hjälper dessutom till att ”ta höjd” inför stigningar med avsikt att åstadkomma så låg förbrukningen som möjligt. Mätningar visar en skillnad på upp till nio procent i jämförelse med Man konventionella farthållare.

Vi har inte nämnt att det vid igångkörning på mycket glatt underlag, eller i snö, kan aktiveras en gungfunktion, genom att aktivera denna, plus att endast omväxlande trycka på gaspedalen och släppa den. I detta läge anpassar fordonet själv dragkraften efter gungmönstret. Den känner också av på vilket enskilt drivhjul det för tillfället är bäst grepp, och lägger mer kraft där.

 

Tekniska data: MAN TGX EfficientLine 3 18.500 4×2 BLS

Axeltryck: 7,5/11,5 ton

Axelavstånd: 3600 mm

Avfjädring: Parabel fram, luftfjädring bak

Bromsar: EBS, ESP, ACC och retarder

Däckutrustning: 315/70R Michelin XD Energy saver green

Totalvikt: 18 000 kilo

Chassie egenvikt: Ingen uppgift

Nyttolast: Ingen uppgift

Motortyp: D26 Euro 6

Effekt: 500 hk

Moment: 2 500 Nm vid 930 varv/min

Växellåda: TipMatic 12+2

Bakaxel: HY-1350 utv. 2,53:1

Förarhytt: XLX – 2280 x 2440 mm