– Jag är oerhört stolt över den internationella och innovativa koncern som vi har byggt under de här 25 åren. Men även om vi nu passerar en viktig milstolpe i vår historia är vi bara i början på vår resa, säger Stig Engström grundare och huvudägare i engcon.

25-års jubileet kommer att firas med flera evenemang och nya erbjudanden. Vanligtvis är alla engcons produkter lackerade i en tydlig gul färg, men nu görs ett undantag för en begränsad serie, Silver Edition, av den populära tiltrotatorn EC219 som lackas i silver.

– Vi gillar att utmana branschen med våra produkter och med en silverfärgad tiltrotator kommer kunden få en grävmaskin som sticker ut, säger Stig Engström.

I garaget

Det var 1990 som Stig Engström lämnade företaget Noreco, där han först kommit i kontakt med ett snurrande och vippande redskapsfäste. Han flyttade hem till Lidsjöberg, grundade engcon och började utveckla och förbättra tiltrotatorn hemma i garaget. Under de första åren skedde utvecklingen i liten skala och först i slutet av 1993 såldes den första produkten EC20, som sedan levererades året därpå till kund.

Redan från start hade dock Stig Engström varit övertygad om tiltrotatorns internationella potential och 1998 presenterades produkten på den internationella mässan Bauma i Tyskland.

Numrerad upplaga

Idag är engcon en världsledande teknikkoncern med tre varumärken med entreprenadtillbehör för grävmaskiner, traktorer, hjullastare, väghyvlar och lastbilar. engcon har egna företag runtom i Europa och distributörer och återförsäljare i hela världen. Stig Engström har erhållit en rad fina utmärkelser för ett gott och föredömligt företagande och utsågs 2009 till Maratongasell av Dagens Industri och omsätter i år cirka 600 miljoner kronor och har 165 anställda.

EC219 Silver Edition finns nu tillgänglig i en numrerad jubileumsutgåva.

Den säljs tillsammans med det smarta styrsystemet DC2 och i specialerbjudandet ingår även en smartphone och en redskapscheck på 5 000 kronor.