När Scania återvänder till den första IAA-mässan sedan 2018 gör man det i form av en demonstration av det man har att erbjuda inom hållbara transporter. Fjorton olika fordon visas upp på tre olika ytor.

− På IAA visar Scania-teamet vår ambitionsnivå när det handlar om att skapa hållbara lösningar för transportekosystemet, säger Stefano Fedel, Executive Vice President och chef för marknad och försäljning inom Scania. Det är vår passion för att skapa kundvärde som vägleder oss när det handlar om att implementera fossilfria lösningarna baserade på modularitet och digitalisering, lösningar som svarar mot den transformation branschen just nu genomgår.

Alla fordon som Scania visar upp på mässan synliggör Scanias hållning, att produkter och tjänster kombineras till kompletta lösningar. Alla tjänster är byggda kring fordonen och deras användning där uppkopplade tjänster har en avgörande betydelse för att maximera kundernas lönsamhet.

Den centrala ytan i Scanias huvudmonter används för att visa upp Scanias breda erbjudande inom uppkopplade och digitala tjänster. Två nya tjänster introduceras på IAA: portalen My Scania och Scania Driver app. Båda syftar till en ökad effektivitet och lönsamhet hos Scanias kunder.

På årets IAA-mässa har Scania även byggt upp en Tv-studio i sin monter. Scania-värdar ska tillsammans med inbjudna gäster och experter sända on-line från mässan med ämnen som hållbarhet, elektrifiering och fossilfria transporter på agendan. Målet är att enkelt kunna erbjuda det mest relevanta innehållet från IAA även till den publik som inte själv har möjlighet att vara på plats.

De fjorton fordon Scania presenterar visas dels inomhus, dels utomhus. Inom elektrifiering har Scania fyra elfordon i huvudmontern: ett exemplar av de nyligen introducerade batterielektriska lastbilarna för regionala applikationer, en batterielektrisk buss samt två BEV-lastbilar för urbana uppgifter.

På den utvändiga utställningsytan finns ytterliga fem fordon tillgängliga. Bland dem finns en batterielektrisk tipplastbil i stadsutförande i den välkända Scania XT-skepnaden som vittnar om robusthet och tålighet. Den gör sällskap med en XT-kusin med en Scania V8 under hytten samt med en rejäl tungdragare med en V8. Även en Scania Irizar långfärdsbuss visas upp i utomhusmontern. Dessutom har Scania tre ytterligare fordon tillgängliga för provkörning på mässans särskilda provkörningsområde: en Scania Super, en BEV kroklyftbil samt en lastbil med Scanias plug-in-hybridrivlina.