Det var i Paris som introduktionen av Scanias nya lastbilar inleddes. Först ut – under pompa och ståt och med många prominenta gäster bland deltagarna – var R- och S-serierna. Där efter har lanseringarna avlöst varandra i en strid ström och vi har i denna tidning beskrivit dem alla i text och bild.

Chans att prova

Nu är den två år långa lanseringen klar, i och med att den sista pusselbiten lades på plats på IAA i Hannover i höstas. Nya generationen Scania är komplett med bilar i alla storlekar och för alla behov, med såväl fjärr-, anläggnings- och stadsfordon av alla slag.

– Äntligen visar vi upp den nya generationen på riktigt, med alla hytterna och stora delar av motorprogrammet. Det känns bra att så många som möjligt nu får chansen att provköra fordonen, säger Niklas Engholm, chef för produkter och tjänster på Scania Sverige.  

Utmärkelser

När lastbilskaravanen drog igång i mitten av september med hela den nya generationen var planen att stanna till hos nästan alla Scania-återförsäljare i landet. Och när Motorhalland i Halland besöks den 3 november är turnén i mål.

– Här kan alla få en tydlig bild av hur hela den nya generationen Scania ser ut, hur den känns och hur den uppför sig på vägen, säger han.

Sedan lanseringen har den nya generationen vunnit jämförelsetester som Truck of the Year, 1000-poängstestet och Green Truck Award, och slagit banrekord när det gäller låg bränsleförbrukning.

-Nu är testvinster inget självändamål. Men på plats berättar vi hur förare och åkerier har nytta av fordonen och tjänsterna i sin vardag. Med en interiör i världsklass ökar trivseln bland förarna, dessutom med fantastiska köregenskaper, säger Niklas Engholm.

Köregenskaper

Lars-Erik Stenlund på Democenter i Borås är en av dem som ansvarat för riksturnén och som deltagit som demoförare.

– Det har känts riktigt inspirerande att visa upp dem tillsammans. Begreppet premium har tagits till en helt ny nivå. Med fantastiska hytter, bra köregenskaper och inte minst en riktigt låg bränsleförbrukning, säger Lars-Erik Stenlund.

Den nya lastbilsgenerationen är ett resultat av ett längre utvecklingsarbete, som startade redan för ett tiotal år sedan och som fram tills nu har testats i över 10 miljoner kilometer, vilket motsvarar 250 varv runt jorden.