När Northvoltägaren Vargas satsar på fem miljoner ton grönt stål skapas möjlighet för omkring 1500 jobb i Boden.

Inom fem år beräknas produktionen utanför Boden vara igång och till år 2030 förväntas en fullt utvecklad produktion av fossilfritt stål på fem miljoner ton produceras och bolaget som står bakom detta är H2 Green Steel (H2GS). Inspirationen uppstod på ett styrelsemöte där Volkswagens hållbarhetsresa presenterades, berättar styrelseordförande Harald Mix, till vardags vd för Altor Equity Partners till TT.

– Ska man nå kostnadsmålen som krävs för att kunna sparka i gång den här marknaden så måste hela processen vara kostnadseffektiv. Det är nyckeln. Vi gör det genom att applicera automatisering, digitalisering, AI och modern teknologi längs hela kedjan, fortsätter Mix att berätta för TT.

Förutsättningarna för detta bolag beskrivs som ett stycke vitt papper och 500 hektar mark menar Harald Mix i nyheten från TT.

– Med de verktygen kan vi komma fram till vad optimal logistik är. Vi slipper kostnaderna det innebära att ställa om en befintlig produktion. Dessutom byggs anläggningen på en optimal plats. Järnmalm finns ett stenkast från produktionen och i Luleå finns en hamn som gör det lätt att nå ned till den europeiska marknaden, säger Harald Mix till TT.

Spotifygrundaren Daniel Ek och affärskvinnan Christina Stenbeck är några av parterna till detta och lastbilstillverkaren Scanias nuvarande vd Henrik kommer att leda bolaget vilket innebär att han kommer att lämna sin nuvarande post.

I och med denna satsning kommer bolaget åren 2025-2026 att producera dubbelt så mycket fossilfritt stål som SSAB har beräknat att producera mellan åren 2026-2027.

Källa: SvD Näringsliv