Olyckan inträffade på ett industriområde i Kallebäck i sydöstra Göteborg. Skyliften var utdragen nästan tolv meter. Bommen var vinklad mot väggen.

Intill liften stod en personbil.

Chauffören såg varken liften eller bilen i tid. Han uppger att ljuset utomhus var starkt när han satte sig i bilen för att köra ut från en mörk lasthall efter lossning.

– Det fanns inga skyltar eller koner som varnade. Efter smällen mot den långa liftbommen såg jag liftarmen komma farande. Därefter en man som tydligen stått högst upp i den, har han sagt i polisförhör.

Bristande omsorg

Målaren som förolyckades var 53 år, han flög cirka 40 meter innan han tog mark.

– Jag tror han klarat sig om han haft säkerhetssele på sig, anser chauffören och får medhåll av Arbetsmiljöverket.

Kammaråklagare Bo Lindgren vid riksenheten för miljö- och arbetsmål, anser att chauffören inte hade tillräcklig uppmärksamhet vid olyckan. ”Han har väsentligt brustit i omsorg och varsamhet”.

Skulle gjort mer

Den dåvarande fastighetschefen är åtalad för samma brott. Han har uppgett att företaget han arbetade för aldrig upprättade arbetsmiljöplaner för ”småjobb”.

Arbetsmiljöverket anse att företaget skulle engagerat sig i hur liften placerades, analyserat riskerna och spärrat för genomfart.

”Möjligen hade den fallutrustning målaren hade, räddat livet på honom om den varit fastspänd i korgen”, skriver Arbetsmiljöverket.

I utredningen finns också uttalanden om att en saxlift, som går upp och ner, varit att föredra.

Enligt myndigheten har fastighetsbolaget inte gjort vad som krävts för att förebygga dödsfallet.

Vid rättegången mot chauffören och tidigare fastighetschefen kommer åklagaren att kräva fastighetsbolaget på två miljoner i företagsbot.

Rättegången hålls om ungefär en månad.