Skandalen blev allmänt känd efter en snäv omkörning på motorvägen mellan Örebro och Köping.

Thomas:

– Vi var helt ensamma på vägen. Men va´fan, det där var väl onödigt tänkte jag. Då slog jag regnumret på bilen. Den var oskattad, oförsäkrad, ej besiktigad, hade körförbud och nyttjandeförbud.

Sjöstrand ringde polisen i Västerås som fick stopp på fordonet. Längre fram stod cirkusens lastbilar uppställda.

-Jag slog på sju bilar som jag kunde avlösa från min hytt. Samtliga var oskattade och oförsäkrade. Polisen i Örebro svarade att de inget kunde göra eftersom de stod still. Då ilsknade jag till och la ut en blänkare på Facebook.

Genomslaget blev stort, den ena kommentaren efter den andra strömmade in. Många med budskapet att cirkusar och tivolin drar runt i Sverige utan att bry sig om trafiksäkerheten.

-En av de första som kommenterade var en kvinna som kunde lagtexten . Hon skrev att polisen visst kunde ingripa och utföra en flygande besiktning. Sen spred sig storyn snabbt i media. Inte heller det stoppade den fortsatta färden.

”Skitsnack”

Dagen därpå såg Thomas den sista bilen försvinna från platsen. Robert Bronett hade då försäkrat att allt var iordning. Men en ny koll visade att den ännu inte åtgärdats. Sex av de sju fordonen han fotograferat var i samma eländiga skick, på rull någonstans.

-Rent struntprat av Bronett. Helt omöjligt att han skulle ha hunnit. Jag uppskattade att 40 enheter, bil och släp, stod där. Det skulle tagit en och en halv vecka att besiktiga och ombesiktiga alla. Plus tid för att reparera däremellan.

En trafikpolis sa ifrån att det enda stället de olagliga fordonen fick köras var till en verkstad. Vissa bilar hade inte besiktigats på flera år.

-De var på väg till Stockholm. Dagen efter var en av bilarna i Örebro. Jag tror de hämtat sina grejer och kört tillbaka dit. Vem vet…?

-Bronett kanske har några trollkarlar på sin cirkus. Bilen hamnade på nytt på FB, fortfarande med nyttjandeförbud. Det är en två år gammal besiktning på den bilen, det är så många fel att det måste göras en stor registreringsbesiktning.

Bromsolycka

Thomas Sjöstrand visste att det är allmänt känt, bland annat genom taggen Här Stannar Sverige att många av de här kringresande cirkusarna och tivolina drar omkring från norr till söder har trafikfarliga bilar.

-Det har jag fått bekräftat nu, mer än väl, säger han.

En efterkontroll visade att läget ungefär lika illa för Cirkus Scott 2013. Sex av de bilar som då kördes obesiktigade och/eller hade obetalade skatter finns med bland dem som körs olagligt i år också.

Samma år var en av Cirkus Scotts oregistrerade och oskattade långtradare inblandad i en olycka, på grund av bromsfel. Det resulterade i böter för såväl Robert Bronett som för chauffören.