Det som säger så är Patrik Andersson. Patrik basar för Anderssons maskingrävning i Kungsbacka. Företaget startades av hans pappa Åke 1959 och har fem grävare, en hjullastare och en minidumper. Det var andra tider – inte minst när det gäller tekniken.

Han förklarar fördelarna med laserutrustningen:

– Grävaren ligger rätt hela tiden. Schakten blir inte för djup. Det går åt mindre material, väggrus för justering, och bränsle. Tio centimeter märks med en gång. Man sparar i ändar.

Smidigare

Han har Scanlasers utrustning på två av grävarna och ger ett exempel för då de är till stor hjälp: vid rörgravar.

– Förr måste man ha med rörläggare. Anläggningsarbetaren slipper momentet att följa grävningen med skyffel för att kolla höjder. Han har en mottagare på stickan. Höjden ser jag från maskinen.

Han framhåller att utvecklingen går fort.

– Nu finns georog med sattelituppkoppling.

Tekniken hjälper också ingenjörer och maskinister att jobba tillsammans.

Systemet levereras med en kraftfull pekskärm som har ett enkelt användargränssnitt. 3D-grafiken hamnar direkt i en monitor i maskinen via terrängmodeller med ger exakta värden.

Litet system

Svante Pettersson, Scanlaser:

– De som använder Georog överraskas ofta av hur ett litet system drastiskt kan förbättra projekten.

Georog förbättrar säkerheten på projektet genom att ta bort behovet av manuella kontroller till fots på arbetsplatsen. Du får på så vis en grönare arbetsplats och råkar ut för färre korrigeringar.

Att arbeta utan begränsningar gör att maskinens produktivitet ökar och minskar minska mängden material för återfyllnad.

– Det i sin tur leder till stora besparingar både i bränsle och i maskintimmar.

Sin egen utsättare

Janne Karlsson, allmänt kallad Janne Betong, från Anneberg i norra Halland driver en byggfirma med sex anställda. De jobbar oftast på projekt runt Göteborg.

Till sin hjälp har han en enmans totalstation från Leica, en iCON robot 50, tillsammans med Leicas handdator CC61. Fördelarna med att göra utsättning med en enmans totalstation är många enligt Janne.

– Förr tog det tre man, tre timmar var, att sätta ut en lite komplex husgrund med många hörn och nivåskillnader. Nu klarar jag jobbet själv på en timme.

Jämfört med en äldre tvåmans totalstation går det här visserligen lika snabbt.

– Men nu behöver vi bara vara en gubbe mot tidigare två. Då stod jag alltid vid instrumentet och en kollega fick springa runt.