Det är motorklubbarna i Trelleborg och Tomelilla som gått samman för att arrangera back-SM i Minnesbergsbacken. Banan är exakt 1 460 meter lång med start i samhället precis utanför Minnesbergs B&B och därefter uppför backen.

– Vi hade en tävling i Minnesbergsbacken för två år sedan för att se om den fungerade och vi fick mycket beröm, säger Lennart Kristensson samordnaren som representerar Trelleborgs motorklubb.

– Då var det bara rallybilar. Nu är banbesiktningen klar så att även oregistrerade bilar kan köra i backen, vilket krävs för ett SM, fyller Tomelillas representant Bengt-Göran Grenander i.

Backe är en tävlingsform som innebär att deltagarna, en bil i taget, kör upp för en backe med bil, lastbil eller motorcykel. I Sverige är denna tävlingsform öppen för både rallybilar och rallycrossbilar.

I Minnesbergsbacken är det klasserna rallycross med oregistrerade bilar, fyrhjulsdrivna och tvåhjulsdrivna samt supportklassen med olika former av bilar som gäller.

– De kör ett träningsåk och två tävlingsåk. Vi tar tider på samtliga och bästa tävlingsåket räknas, säger Lennart Kristensson.

Övriga orter där back-SM kommer att köras är; Ludvika i maj, Sundsvall i juni, Borås i augusti, Trelleborg och Lima i september.

Backe är även en tävlingsform i andra delar av världen. Den körs i stora delar av Europa, i USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Sydafrika och Kenya. På engelska heter den speed hillclimbing.
I andra länder förekommer backtävlingar som är flera kilometer långa. En berömd tävling är FIA European Hill Climb Championship som brukar hålla sina event i Alperna eller Karpaterna där det finns gott om utmanande bergsvägar.