MellanskogsElmia hölls på Ösby, Västmanlands Naturbruksgymnasium, utanför Sala. Mässan lockade 150 utställare och närmare 5 500 besökare. Även i sin nuvarande tappning har mässan en viktig funktion som medlemsaktivitet, men riktar sig också till alla andra i branschen. På plats fanns även Sveriges övriga större skogsägarföreningar. Likaså ett flertal andra stora virkesköpare.

Naturligt samarbete

– Elmia är proffs på mässor och samarbetet har gett mervärden för alla. Vi är mycket nöjda med resultatet. Allt har fungerat perfekt och lovar gott för framtiden, säger Fredrik Rosén, mässansvarig för Mellanskog.

Per Bengtsson, informationschef på Mellanskog, instämmer:

– Vi har fått höra mycket positivt från både besökare och utställare. Det bådar gott för framtida mässor.

MellanskogsElmia vände sig till en bred publik. Störst var förstås målgruppen skogsägare, men mässan hade mycket att bjuda även för skogsmaskinsentreprenörer och andra i branschen.

Spår av branden

Mässan genomfördes ett par mil från området som eldhärjades svårt endast några veckor dessförinnan. På mässan fanns det gott om möjligheter att informera sig om läget efter branden, försäkringsfrågor, kommande utmaningar, med mera. Det gjorde mässan till en viktig mötesplats och ett forum för frågor med anledning av branden.

Certifiering

Östen Johansson på det fristående certifieringsföretaget ECSkog fångade skogsmaskinentreprenörer för att berätta om PEFC-certifieringen.

– För att få uppdrag av certifierade bolag är det en förutsättning att själv vara certifierad. Vi hjälper entreprenörerna hela vägen fram till certifiering, inklusive uppföljning och rutiner, berättar han.

Uppåt för drönare

En annan av Mellanskogs medutställare var Pichup AB, som visade så kallade drönare och hur dessa flygande och kameraförsedda utrustningar kan användas för att få en överblick över marker, djur och byggnader.

– Utvecklingen har gått enormt snabbt. Drönarna har blivit bättre och enklare att använda, samtidigt som priserna gått ner avsevärt, förklarar Thomas Fransson.

Skördar framgångar

Största maskinmontern hade Ponsse, som lockade många besökare till demonstrationen av skördaren Scorpion. Företaget visade också en tiohjulig Buffalo-skotare. Utrustningen med det extra hjulparet har tagits framför att ytterligare minska marktrycket. Eero Lukkarinen, vd i Ponsse AB, tycker att medverkan på mässan gav mycket positivt.

– För branschen som helhet är det fortsatt kärvt på den svenska marknaden, men för vår egen del ser det ut att bli ett bra år. Till stor del är det en effekt av nya skördarna Scorpion och Scorpion King, men intresset är stort även för övriga produkter. Dessutom har vi ett bra läge på begagnatsidan, tillägger Eero, som gärna byter in Buffalo-skotare.

Bland utställarna fanns också ett företag som specialiserat sig på renovering av komponenter, däribland styrspakar, elektronik, hydraulpumpar och transmissionspumpar.

– Allt går att renovera. Utbyteskomponenterna blir väldigt prisvärda. Det gör det lättare att hålla liv i äldre maskiner till rimliga pengar, säger Caroline Söderqvist på Alftaprodukter AB.

Riktiga hästkrafter

På skogsmässor är det förstås gott om hästkrafter. På MellanskogsElmia fanns sådana även i originalskick, företrädda av nordsvenska brukshästen. En av dem var sjuåriga Tora, hemmahörande hos Christina Ek Bredegård i Västerås.

– Betäckningssiffrorna för rasen har sjunkit. Nu gäller det att få upp intresset, så att de som har ston har anledning att ta föl. Annars är rasen illa ute, berättar Christina.

– Det finns uppdrag som är perfekta för entreprenörer med häst. Det gäller både skog, park och grönytor, tillägger hon.

MellanskogsElmia återkommer på samma plats den 19-20 augusti 2016.

Bildtexter:

Sala_1:

MellanskogsElmia lockade 150 utställare och närmare 5 500 besökare.

Sala_2:

Fredrik Rosén och Per Bengtsson tycker att samarbetet mellan Mellanskog och Elmia gav mervärden för alla.

Sala_3:

Harald Nylinder, Setra Group AB, hade med sig ett par stockar av brandskadat timmer. ”Nu får industrin ta ställning till hur och på vilka anläggningar som virket kan förädlas, likaså vad som ska hända med restprodukterna”, säger han.

Sala_4:

– Den som inte certifierar sig ställer sig utanför en viktig marknad, tycker Östen Johansson, ECSkog.

Sala_5:

Thomas Fransson, Pichup AB, märkte ett stort intresse för så kallade drönare.

Sala_6:

Eero Lukkarinen, vd i Ponsse AB, konstaterade att Scorpion skördar framgångar.

Sala_7:

Caroline Söderqvist, Alftaprodukter AB, var ambassadör för renoverade komponenter.

Sala_8:

Micke Bohm och Mikael Ingemarsson visade beståndsgående gallringsskördaren HR 46 från Sampo Rosenlew.

Sala_9:

Christina Ek Bredegård, Västerås, och Josefine Lindmark, Skinnskatteberg, värnar om nordsvenska brukshästen.

Sala_10:

Benny Granath, SP Maskiner i Ljungby, presenterade nya skördaraggregatet SP 461 LF, som efterträder trotjänaren SP 451 LF.

Sala_11:

Kjell-Åke Larsson, Gunnebo Industrier AB, märker ett ökat intresse för band med hög bärighet. ”Tyskland ligger före oss när det gäller krav på att undvika körskador”, berättar han, övertygad om att kraven blir allt större också i Sverige.

Sala_12:

Duo-gripen förvandlas snabbt från rundvirkesgrip till risgrip och vice versa. ”Det sparar både tid och pengar. Rundvirkeskniven monteras eller avlägsnas på tio minuter, så förvandlingen går snabbare än att byta hela gripen. Samtidigt elimineras risken för oljespill”, säger Per Dahlqvist, HSP-Gripen.

Sala_13:

Rottne kom till MellanskogsElmia med sin uppgraderade skördare H11. ”Maskinen har nytt mätsystem från Dasa Forester och är försett med aggregatet SP 461. En annan nyhet är att hytten nu svänger 90 grader åt varje håll”, förklarar Magnus Grip och Jörgen Ivarsson.

Sala_14:

MellanskogsElmia var första svenska mässan för slutavverkningsskördaren Stephunter 688 från Ecolog. Företaget visade också nya skotaren 574D Blue.