Till dags dato, vilket i skrivande stund är nära nog exakt en månad innan mässtart, så har 323 utställare anmält intresse för att delta i MaskinExpo 2014. Det är något litet färre än vid motsvarande tid i fjol, men orsakerna är naturliga i och med att konjunkturen inte riktigt vill ta fart ur svackan. Dessutom har konkurrensläget hårdnat i mäss-Sverige.

-Jo, men så är det, säger Carlsson. Men STOXA har med sin bakgrund som golfbana och den miljö det medför, med sitt läge lagom långt utanför Stockholm, och sina 110 hektar, eller dryga miljonen kvadratmeter, alla chanser att utvecklas positivt.

Scoutläger

Han vill dock skynda långsamt, Göran Carlsson. Mest därför att han inte vill måla in sig i något hörn. De förändringar på det natursköna området som ska göras, måste göras försiktigt och med eftertanke – så att de verkligen passar inte bara för stunden utan för en klok exploatering av området.

-Vi funderar bland annat på en fritids- och friluftsmässa till nästa år, kanske i kombination med några större sportevenemang – och då gäller det att ha planerat det hela rätt.

Han är själv engagerad i såväl AIK fotboll och kan tänka sig någon form av ungdomsläger, eller prova-på-aktivitet på STOXA, samt är han aktiv scout och skulle kunan tänka sig ett stort internationellt jamboree.

Spritförbud

Inför MaskinExpo 2014 har mässgänget gjort området lite tightare, så att avstånden minskar. Det är två tågslingor, så de som vill åka hela mässan runt får finna sig i tågbyte vid Hallsberg. Parkeringarna är under kontroll, liksom trafikdirigeringen som blir liknande som i fjol. Till skillnad från det första kaosåret 2012.

-Vi räknar med åtminstone 350 utställare innan det är dags för mässa. Och vi satsar på fritt inträde, liksom fri parkering. Det blir en stor huvudrestaurang på området och tre mindre satellitrestauranger.

Det har förekommit klagomål på att det är totalt alkoholförbud på mässområdet?

-Det är en missuppfattning, så här är det, säger Göran Carlsson. De alkoholvaror, och allt annat, som du kan köpa i en butik, får du också förtära på vårt område självklart. Men i övrigt handlar det om en arbetande mässa, om du exempelvis vill representera och bjuda kunder på något starkare, så får det ske på någon av våra restauranger och under ordnade former.

Det är således sprit-, vin- och starkölsförbud i montrarna. Att det är så handlar om säkerhetsskäl.

Lapp i bakfickan

Tack vare en storsatsning från John Deere Forest så blir det dessutom en ordentlig förstärkning på skogsbrukssidan. I övrigt så blir det en mix av allt annat.

Alla besökare rekommenderas att ta på sig sköna promenadskor, bra och rymliga väskor och en inköpslista i bakfickan. För det brukar vara så, kan jag säga av erfarenhet, att det vankas ett och annat mycket förmånligt mässerbjudande ute bland stånden.

Det brukar vara så att bakfickelappen tappar man vid lunch ungefär och när man kommer till bilen får man lasta in såväl exakt nödvändiga inköp, som sådant man inte visste att man var i ett desperat behov av. Helkul, med andra ord.