Upplösningen av den här historien är som en kriminalroman.

Johan Sahlström Sundetorps Säteri upptäckte stölden tidigt på morgonen.

– Tjuvarna var så pass insatta i John Deere-traktorer att de hade plockat bort sändaren på taken men de hade missat GPS-en på teleskoplastare.

Signalerna ledde till en omlastningsplats dit en lastbil backat in – ett par mil från gården. På skogsvägen, som inte ledde någonstans reagerade en polispatrull på att det stod en lastbil, som var på väg att köra därifrån, säger Skoog.

– Kollegorna ställde sig i vägen. Lite flax med tiden hade dom. Om de kommit fem minuter senare så hade lastbilen varit borta.

Två män greps, några hann fly men dök senare upp i utredningen.

Började prata

Polisen tömde mobiltelefoner och datorer.

– De gripna hade begått fler brott visade det sig. I långa och segdragna förhör berättade lastbilschauffören var han lastat. Genom det fick vi tag i ytterligare tre landsmän till dem.

Poliser från Skövde och NOA, Nationellt Operativa avdelningen i Stockholm åkte över till Litauen.

– Vi hade sålt in våra misstankar till våra kollegor där och förklarat vad vi ville ha hjälp med.

Utredarna från Sverige hade samlat på sig ärenden från Östergötland, Skåne, Stockholm och Skövde. Stölderna hade gjorts i Kista, Kumla, Billeberga, Skövde och Östergötland.

Robert Skoog:

– En mängd husrannsakningar gjordes när vi var på plats i Litauen, på adresser som vi letat fram. Litauisk polis ställde upp med oerhört mycket folk och kunskap. Det blev en samlad operation där tillslag gjordes på sex platser.

Trion hittades

Då hittades tre andra misstänkta vars namn dykt upp i förhör.

– Troligen var det den trio som kom undan utanför Skövde. De utlämnades till Sverige.

Maskiner stulna i Sverige, till ett värde av tolv miljoner, spårades. Det var ett halvdussin traktorer, flera teleskoplastare och små grävmaskiner, bobcats och traktordäck.

– De hade gjort försök att identifiera om fordonen med nya nummer för chassi och växellådor. Men tjuvarna hade nog fått kalla fötter och legat lågt eftersom de stod kvar. Operationen var en oerhörd framgång, större än vi hoppats på.

Robert Skoog ser det i ett större perspektiv:

– Förra året stals det ett 50-tal John Deere-traktorer i Sverige. Vår uppfattning är att den konstellationen som vi lyckats lagföra är skyldiga till betydligt fler brott, men att de inte står för alla brott utan att det finns fler inblandade.

Ligans medlemmar har inte haft några fasta adresser i Sverige.

Mejlbeställningar

– De har åkt runt oerhört mycket, bott på hotell och i bilar. Några av dem har vistats lång tid här. Andra har kommit hit inför själva stöldtillfällena. Det var stor skillnad på hur de samarbetade, säger Robert.

Lastbilschauffören var den som var mest angelägen att lätta sitt samvete.

– Han hade ett legitimt skäl att åka hit, med leverans av möbler och ventilationsutrustning. För att få behålla jobbet och vara säker på att komma hem igen åtog han sig uppdraget att köra det som stulits.

Ägaren till det lilla åkeriet mejlade sina beställningar på sådant som skulle stjälas till ligan i Sverige.

Två av männen dömdes till tre års fängelse och fem års utvisning. Två andra fick 18 månader och lastbilschauffören ett år.

Å&T har tidigare berättat om de marknader med stulna fordon som finns i Litauen.