Linus Josefsson är numera en profil på Instagram. På sitt konto ”hillbiillyoperator” får man följa med Linus på hans olika arbetsplatser och i centrum finns alltid hans nya blåmetalliclackade Volvo EWR170E med Dig Assist.

Som Instagramprofil har han för tillfället en mycket bra arbetsplats, bygget av Nordens högsta byggnad på Lindholmen i Göteborg. Där bygger Serneke en 245 meter hög skyskrapa, Karlatornet, som ska rymma 594 lägenheter, hotell, kontor och en skybar.

Linus är uppvuxen med maskiner. Pappa körde entreprenadmaskiner innan han sadlade om till lastbilschaufför. Hans morbror Jan Karlsson grundade Ljungskile Entreprenad, LEAB, 1993, ett företag som hans bror Johan tog över för fyra år sedan.

Till en början körde Linus en Volvo EW160, men förra året var det dags att byta. Eftersom han jobbar mycket med bergsäkring för Svevia med att röja bort lösa stenar som riskerar att ramla ner på vägen, ville han ha en kortradiemaskin. Den nya maskinen, en EWR170E, levererades hösten 2020.

Maskinen är lackad i färgen Tropical blue metallic, något som alla nya maskiner på LEAB ska ha sedan en tid tillbaka. Dessutom är den utrustad med Steelwrist snabbfäste, MittX-bågar, aluminiumskärmar och Nokian Twindäck. Men viktigast för Linus är grävsystemet Dig Assist.

För ungefär ett år sedan startade Linus kontot ”hillbiillyoperator” på Instagram. Bakgrunden var att familjen och hans vänner tyckte att Linus lade ut väl många bilder på grävmaskiner på sitt privata Instagramkonto. Linus startade då sitt konto för de som har samma intresse som han har själv.

På kort tid har han fått ganska många följare, närmare 2 000 som följer Linus i hans dagliga arbete och antalet ökar hela tiden. De får inte bara följa Linus utmaningar i jobbet, de blir även utmanade själva. I #fivediggerchallenge skulle man lägga upp bilder på fem grävmaskiner man kört. Och i #needlechallenge skulle man med grävmaskinen försöka sticka en tunn sticka genom ett litet synålshuvud. På en video syns hur relativt enkelt Linus fixade det.

Men på fredagar är det ändå helg. Det firar Linus alltid med en bild på grävmaskinen och hashtaggen #boomsupfriday