Mercedes-Benz system för att låta lastbilar kommunicera direkt med serviceorganisationen finns nu i fler än 50 000 lastbilar. MB Uptime som systemet heter tar in data från bilens alla sensorer och kan berätta om problem innan de ens uppstår. I Tyskland har systemet fått antalet oplanerade verkstadsbesök att minska med 50 procent.

MB Uptime är som namnet antyder ett system som ska hålla Mercedes-Benz lastbilar rullande och minska alla stillestånd. Systemet bygger på att data från lastbilens alla sensorer laddas upp till serviceorganisationens servrar och där analyseras i realtid.

Fler än 1 400 kombinationer analyseras i alla fordon som har MB Uptime och jämförs med driftdata. Med hjälp av AI och maskininlärning kan systemet också lära sig känna igen problem innan de ens uppstår. Med hela 50 000 uppkopplade lastbilar har träffsäkerheten blivit mycket hög. I Tyskland har det gjort att antalet oplanerade verkstadsbesök minskat med 50 procent.

Skicka servicemeddelande

Om systemet känner av ett färre problem så kan det skicka ett servicemeddelande till åkeriet. Samtidigt får kundens verkstad reda på det så att man kan ta hem delar.

MB Uptime är också kopplat till en portal där åkeriet hela tiden ser status på alla sina lastbilar. Systemet ger då också rekommendationer på vad man kan göra själv.