Berco har en 50-årig historia som producent av skåp till varubussar, bilsläp samt små och stora lastbilar. Runt 2010 kom den första förfrågan från en återförsäljare om Berco kunde ta fram en påbyggnad som kunde användas av en matleverantör till dess e-handelskunder.

– I dag utrustas 450 till 500 bilar i landet med den typen av påbyggnader varje år. Vi tillverkar fler och fler för varje månad som går, berättar Jonsson.

Ute i fabriken jobbar fordonselektriker Roland Andersson med en påbyggnad som ska levereras lokalt till ICA Maxi. Skåpet kommer både att utrustas med en kyl- och en värmeanläggning.

– Värmen kan behövas om temperaturen kryper ned mot minus 30, säger Jonsson.

När Berco skulle börja skapa lämpliga skåp för e-handelsdistributionen av mat så hade de ett tidigare skåp som grund. Ett vanligt format är 4,4 meter långt, 2,1 meter högt och 2,2 meter brett.

– E-handelsföretagen hade lite andra krav som gjorde att vi måste göra specialanpassningar, bland annat se till att spänningen är 220 volt.

– I början var det väldigt vanligt att skåpen transporterade livsmedel på förmiddagen och på eftermiddagen fungerade de som en vanlig styckegodsbil. Detta för att utnyttja bil och skåp maximalt.