Lanseringen av Q-Safe-D innebär att redskapsfästet utrustas med två kraftiga krokar som standard. Tillsammans med plats för extrahydraulik blir det nu det möjligt att ansluta löstagbara hydrauliska verktyg. Denna konstruktion innebär ökad säkerhet genom att infästningen är integrerad i redskapsfästet och saknar lösa delar som kan få till följd att verktygen lossnar.

– Redan under 2016 kommer vi, som standard, att börja bygga vissa modeller av tiltrotatorer med vårt nya redskapsfäste QSD. Genom de kraftiga krokarna i framkanten och extrahydraulik möjliggör vi användning av hydrauliska verktyg. Allt i linje med vår idé om att göra grävmaskinen effektivare, säkrare och lönsammare, säger Fredrik Jonsson, utvecklingschef på Engcon.

Engcons gripkassett har nu utvecklats för att passa Q-Safe-D. Gripkasetten, som heter Grab Detachable (GRD), börjar i och med lanseringen att serietillverkas under 2016.

– Gripkassetten krokas enkelt fast i redskapsfästet QSD, varpå den låses fast och hydrauliken ansluts genom ett enda handgrepp – en manöver som tar mindre än en minut, förklarar Fredrik Jonsson.

GRD tillverkas i två versioner, GRD10 som passar redskapsfästen i storleken QS45 och QS50, samt GRD20 för redskapsfästen med storleken QS60.

Precis som med gripkassetten GRD kan Engcons nya sopvals SWD eftermonteras på redskapsfästet Q-Safe-D. SWD drivs av en kraftig hydraulmotor och fälls upp eller ned genom en hydraulcylinder. Dessutom minimerar SWD behovet av manuell arbetskraft, något som bidrar till en säkrare arbetsplats.

– SWD är flexibel i sin konstruktion. Genom att välja bredd på sopvalsen blir arbetet mer exakt till de moment den ska utföra. I sitt smalaste utförande kan SWD bland annat användas till kabelsopning, vilket underlättar uppgrävning – och framförallt leder till färre avgrävningar – av exempelvis befintliga kablar eller rör. Väljer man den bredare versionen kan man i kombination med sin tiltrotator sopa in grus eller jord i den egna skopan, vilket förenklar arbetet med att städa bort löst material, berättar Fredrik Jonsson på Engcon.