Årets MaskinExpo, den 26-28 maj, var den femte mässan som arrangerades på Stoxa. Av de 306 utställarna var ett 30-tal från andra länder än Sverige. Väderutsikterna visade först att mässan skulle inledas med 50 millimeter regn och hård nordvästlig vind. Så illa blev det som väl var inte.

Johan Persson på Forshaga Bil & Maskin KB tycker att mässan blev riktigt bra, i synnerhet med tanke på de vädergivna förutsättningarna.

– Det var som att regnet gjorde det lättare för människor att börja prata med varandra. Vi har haft väldigt glada besökare och dessutom rätt besökare, säger Johan.

Forshagas GPS-styrda spridarskopa var en av mässans alla nyheter. Och mässan bjöd på många flera – i alla storleksklasser och inom alla områden.

Flera testbanor

Det provkördes flitigt runt om på området, inte minst på testbanan för fyrhjulingar. Precis som förra året fanns det en demobana för Mercedes-Benz lastbilar – nu med möjligheter att testa hydraulisk framhjulsdrift och turbo-retarder-koppling. Även Tatras medverkan var en favorit i repris. Lastbilsfabrikatets närvaro kröntes denna gång av nya åttahjuliga Phoenix Euro 6.

– Intresset är stort. Vi säljer varenda bil vi får hit till Sverige, berättar Robert Cordestam på generalagenten Cordestam Maskin AB.

Hos Abandon AB var det ett ständigt flöde av maskinförare som passade på att spaka grävmaskiner från Hidromek. En av årets nya utställare var Swekip Sweden AB, som fyllde montern med hjullastare i olika storlekar. Däribland 6-tonnaren CRX3080 och eldrivna CRX Ecofriend 720E. Shamrock Truck AB premiärvisade en 10-tons hjuldumper från Ausa. TM Grandin gav möjligheter att provköra en ny japansk banddriven minidumper.

Kross och sortering

Mässan hade mycket att erbjuda även inom kross och sortering, med bland andra Maskin Mekano AB och Fredheim Maskin A/S som stora utställare. Fredheims Maskin stod också för två av mässans riktigt tunga nyheter – i alla bemärkelser: Mobila konkrossen Keestrack H4 och jordsorteringsverket K2 Combo Soil.

Försvarsmakten intog MaskinExpo för att rekrytera och berätta om sin verksamhet. Montern i fältmässiga former bjöd också på möjligheten att åka bandvagn. ”Dödsgloben” och trial-uppvisning var andra populära inslag under mässan, likaså alla föreningar som var på plats för att demonstrera veteranmaskiner.

Lyckad nätauktion

Ett nytt och spännande inslag var att Toveks Auktioner AB förlade en nätauktion just till MaskinExpo. Det gav möjligheter att först bekanta sig med 25 maskiner i montern och sedan lägga bud på webben.

– Det var en helt ny grej för oss. Trots det dåliga vädret hade vi många besökare och vi fick många nya registreringar på vår webbplats inför auktionen. Varenda maskin blev såld och kändes verkligen som att auktionen och mässan hade hjälp av varandra, berättar Martin Tovek, som konstaterar att konceptet gav mersmak.

Carina Tegelberg, marknadschef på MaskinExpo, tycker att årets mässa utmärks av både bredd och djup.

– Efter omständigheterna är vi väldigt nöjda med årets mässa. Väderutsikterna var först fasansfulla, med prognoser som förutspådde 50 millimeter regn första dagen, så vi förstår att det var många som tvekade. Uppenbarligen hejdade regnet inte de mest intresserade. Många utställare har rapporterat väldigt bra försäljning. Många är nöjda och en del av dem är väldigt nöjda. Helhetsintrycket är att mässan haft väldigt besökare av väldigt hög kvalitet, säger Carina Tegelberg.

Redan nu har 100 företag bokat plats till nästa års MaskinExpo, som genomförs den 25-27 maj 2017.