Nu lanserar Caterpillar en ny och uppgraderad version av hjullastaren Cat 992. Jämfört med föregångaren Cat 992K ökar den nya maskinen produktiviteten med upp till 32 procent, den är upp till 48 procent mer effektiv, har en ny Steg V-motor samt en helt ny hytt.

Cat 992 har funnits som hjullastare i mer än ett halvt sekel och har varit en framgångsrik och omtyckt modell inom gruvindustrin.

Nya Cat 992 hjullastaren erbjuder upp till 32 procent högre produktivitet, upp till 10 procent lägre underhållskostnader samt 48 procent högre effektivitet räknat till nyttolast och bränsleeffektivitet. Detta på grund av en ny motor, uppdaterad drivlina och nya tekniska funktioner.

Drivs av en ny Steg V-motor
Hjullastaren drivs av den nya Cat C32B-motorn som uppfyller kraven för Steg V och möter den globala industrins allt högre efterfrågan på högre lastkapacitet. Tack vare den nya motorn och maskinens vidareutvecklade drivlina som fått förbättrad transmission, uppgraderade axlar och ny slutväxel, förlängs dessutom intervallet för planerade komponentbyten med 20 procent.

Cat 992 finns både i en standardlyftande och i en höglyftande version. För standardmodellen är lyftkapaciteten 23,1 ton vid arbete med bergmaterial och 27,2 ton vid arbete med lösare material.

Mer effektiv lastning
Lyftarmarnas utformning är viktig för maximal effektivitet. Hjullastarens nya Z-länkage har optimerats och ger bättre brytkraft och högre maskinkapacitet.

I fältprover har Cat 992 visat upp till 48 procent högre nyttolast- och bränsleeffektivitet då den klarar att använda färre lastcykler för att lasta en 90-tons gruvtruck jämfört med Cat 992K. Den ger även 9,5 procent mer dragkraft under skopfyllning och upp till 20 procent mer brytkraft.

Den nya Cat 992-hjullastaren har ett nytt ”on-demand”-gasläge som optimerar lastningen och bränsleeffektiviteten. Ny automatiserad teknik ser till att hjullastaren har full kontroll och bibehåller en jämn hastighet vid planering utan att maskinen använder onödig kraft.

Det nya tillvalet New Autodig automatiserar flera viktiga moment i skopfyllningscykeln. Funktionen förbättrar produktiviteten och effektiviteten samtidigt som däckslitaget minskas. Det finns även en antislirnings-funktion som känner av och anpassar dragkraften.

Två funktioner, ”Tire set function” och ”Lift stall prevention”, känner av när hjullastaren får kontakt med materialupplaget och ser till att maskinen får bästa greppet mot marken och ger maximal dragkraft och styrka i hydrauliken för att effektivt lyfta skopan genom materialet.

Det nya tillvalet ”Payload Overload Prevention” ger ytterligare produktivitets- och effektivitetsförbättringar genom att se till att hjullastaren inte kan höja lyftarmarna eller att lyfthastigheten begränsas och går sakta om det inställda överlastningsvärdet överskrids.

Skopan för Cat 992 har förbättrats med en längre, starkare och större skopbotten. Det gör att skopan kan fyllas med 10 procent mer material än tidigare. Skopans nya utformning ger också förbättrad sikt mot materialhögen.

Funktionen för ”Operator coaching” ger föraren möjlighet att förbättra och överträffa produktivitetsmålen genom att få feedback på körningen och användningstekniker. Det kan exempelvis handla om hur körningen kan förkortas, skopan bättre kan tränga in i högen eller minska lyfthöjden vid tömning.

Förhöjd komfort och säkerhet
Cat 992 har en helt ny hytt. Den ger bättre sikt, bättre och mer intuitiva kontroller och innehåller nya generationens teknologi för information. Den högre vindrutan ökar glasytan med 25 procent, vilket ger 10 procent större sikt. Benutrymmet har ökat med 50 procent och ger mer bredd för knäna.

Hjullastaren styrs med elektrohydrauliska spakar. Två 10-tums färg-LED-skärmar visar maskinstyrnings- och driftsfunktioner. En separat 8-tums färgskärm visar bilden från hjullastarens bakåtriktade kamera. Kameran kan uppgraderas med objektdetektering som tillval.

Låga totala ägandekostnader
Den förlängda livslängden på huvudkomponenterna och enklare åtkomst för service och underhåll leder till 10 procent lägre underhållskostnader för nya Cat 992. Automatisk smörjning av Z-länkagets tappar och ett robust skydd ger högre driftsäkerhet. Plattformen utanför hytten gör det lättare att rengöra fönsterrutorna.

Hydraulsystemet har fått bättre filtrering och prognostisering av maskinens hydraulpump minskar stilleståndstiden. Den nya lastaren visar den återstående livslängden för motorns luftfilter, vilket gör det enklare att planera in maskinservice.

På vänster sida av maskinen finns de flesta av servicepunkterna samlade liksom bränsletankarna. Tillgången till S-O-S-vätskebehållarna sker från marknivå och filtren är organiserade av både filtertyp och bytesintervall för att göra det enkelt och för att effektivisera underhållsarbetet.