Den ger användaren möjligheter att klara arbetsuppgifter som normalt utförs med en 15-tons grävmaskin.

Populära EWR150E är den Steg IV-maskin som har marknadens kortaste svängradie. I rälsutförandet är den endast 1 690 mm, vilket gör maskinen godkänd för arbete på dubbelspår. Tack vare den nya utformningen går det att dra fördel av den korta svängradien med bättre lyftkapacitet jämfört med en konventionell grävmaskin i denna klass, utan att behöva offra räckvidd, lyft- och grävkapacitet.

Arbete på järnväg

EWR150E Rail är en Kategori 9B-maskin vilket innebär att maskinen framförs upplyft med drivning på rälshjulen med hjälp av de vanliga gummihjulen.

En rälsaxel är pendlande vid transport och låst vid grävarbete. Den andra är en stel rälsaxel försedd med parallellfört mekaniskt BM-fäste.

Maskinen kan köras i två olika lägen, “High Rail” och “Low Rail”. Vid grävarbete står ”Low Rail” för bättre stabilitet speciellt vid lutande räls. De bakre rälshjulen är försedda med negativ parkeringsbroms. Det sitter även monterade fjädercylindrar som kan demonteras vid nödbogsering. På bakre rälskassetten monteras tiltbart BM-fäste med mekaniskt lås, så nära rälshjul som möjligt.

I rälsutförandet ingår RCI-system för höjd- och svängbegränsning, hydraulik i undervagnen för rälshjulen och andra utrustningskrav för tunga spårgående arbetsredskap (TSA).

Enastående sikt

Med en låg överbyggnad och motorn placerad baktill på maskinen får föraren fri sikt till höger om maskinen för att lätt kunna se eventuella hinder. De stora fönstren fram och på sidorna skapar också bättre sikt.

Som tillval finner du Volvo Smart View – en 360 graders kamera som kan integreras i den 8-tum stora maskindisplayen eller i en separat skärm, de omtyckta verktygslådorna, mekaniskt BM-fäste och Volvos bomfjädring (BSS), som ger dig full kontroll på arbetet och en bra arbetsmiljö.