Kranen bygger på en unik lösning där Cranab har tänkt nytt. Hydraulslangarna som går genom kranen till rotator och grip är helt skyddade och konstruktionen skiljer sig från andra enkelteleskoperande kranar på marknaden.

– Utrymmet i en enkelteleskoperande vipparm är trångt. Vår lösning med TZ12.1 bygger på en kompakt design där vi helt enkelt vänder på hydraulcylindern, drar slangarna i nederkanten inne i kranen och integrerar glidklossar. Det är en säker konstruktion med hög driftsäkerhet och som gör kranen både smidig och kompakt, berättar Jonas Järnö, Produktchef Cranab.

Samma slangdimension ger bättre fart

En av de stora fördelarna är även att slangarnas dimension på ½-tum bibehålls genom hela kranen vilket Cranab i princip blir ensamma om på marknaden idag.

– Att vår enkelteleskopkran kan hålla samma slangdimension genom hela kranen ger en klar prestandaförbättring med ökad respons och högre fart på rotator och grip. Det leder till en bättre effektivitet och körupplevelse för användarna, särskilt då man ska öppna och tömma gripen, förklarar Jonas Järnö.

TZ12.1 är ytterligare en modell i ett komplett program av lastbilskranar för skog och recycling som Cranab presenterar de närmaste åren. Sedan tidigare finns Z-kranen TZ12.2 med dubbelteleskop och L-kranen TL12.

Cranabs lastbilskranar riktar sig till det professionella segmentet för lastbilar inom skog och recycling. Tonvikt i utvecklingsarbetet har legat på låg vikt och höga prestanda. Resultatet är att användarna kommer att få en stark, robust och effektiv kran med låg vikt, höga prestanda och låga effektförluster.