Volvo CE utvecklar löpande appar till Volvo Co-Pilot-skärmen. En av de senaste är däcktrycksövervakning, Tire Pressure Monitoring System eller som det förkortas TPMS, som först kom till hjullastare men som nu även finns för dumprar.

Med den nya appen får föraren en tydlig och överskådlig vy över viktiga däckdata, tryck och temperatur för varje individuellt däck på skärmen – och kan själv ställa in vid vilken nivå på tryck och temperatur appen ska larma.

– Däcktrycket påverkar bärigheten, och med för lågt tryck i däcket blir slitaget onödigt stort vilket påverkar livslängden. Det här är dyra däck så det är suveränt att bli varnad, säger Micke Nordell, Swecons produktspecialist på just hjullastare och dumprar.
– Även bränsleförbrukningen påverkas av framför allt för lågt däcktryck, så det finns flera anledningar att hålla koll på däcken.

I systemet ingår en mottagare, som placeras på utsidan av hytten, och ett antal givare – sex stycken på dumprar och fyra stycken på hjullastare – som sitter väl skyddade på däckventilerna. Alla framtagna för att tåla de tuffa miljöer som anläggningsmaskinerna ofta jobbar i.